Slaapgedrag en Karakter van je Baby

Iedere baby heeft zijn eigen slaappatroon. Dit klinkt wellicht niet erg verrassend. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is dat het karakter van je baby mogelijk invloed heeft op zijn persoonlijke slaapgedrag.

Een wetenschappelijke studie heeft bij 30 normale baby’s van 12 maanden oud gekeken naar het slaapgedrag en het soort temperament. Ze maakten onderscheid tussen twee soorten temperament:
1. Baby’s met intens temperament
Deze baby’s reageren sterk op stimulatie. Ze kennen vaak heftige emoties en zijn snel afgeleid. Ook kunnen ze vaker een slecht humeur hebben.
2. Baby’s met ‘meegaand’ temperament
Deze baby’s kunnen zich vaak snel aanpassen. Ze zijn gemakkelijker benaderbaar (ook voor ‘vreemden’).  Ook zijn ze minder snel afgeleid en bijna altijd in een goede bui.  

Baby’s met een ‘meegaand’ temperament bleken eerder te gaan slapen, dan de baby’s met een ‘intens’ temperament. Ook sliepen de meegaande baby’s meer uren. De intense baby’s waren ook vaak gedurende de dag actiever en werden ’s nachts vaker wakker. 

 

Referentie
1. A. Scher, E. Tirosh, P. Lavie. 1998. Relationship between Sleep and Temperament. Journal of Child Psychology and Psychiatry. Volume 39, Issue 5, pages 785–788, July 1998.

Reacties