Televisie Kijken Niet Goed voor Baby's

Wetenschappers vermoeden al langer dat televisie kijken voor baby’s en peuters niet goed is. Naarmate de tijd vordert begint ook het bewijs hiervoor steeds overtuigender te worden. Voor Amerikaanse kinderartsen reden genoeg om te adviseren kinderen jonger dan twee jaar zoveel mogelijk uit de buurt van tv’s te houden. Er zijn inmiddels zoveel aanwijzigingen dat televisie kijken voor de allerkleinsten waarschijnlijk niet goed en mogelijk zelfs schadelijk is voor hun ontwikkeling, dat de American Academy of Pediatrics heeft besloten om televisie kijken af te raden.  

Er werd lang verondersteld dat kinderen onder de twee jaar wellicht toch konden leren van de baby en peuter programma’s. Wetenschappers hebben hier echter geen enkel bewijs voor kunnen vinden. Wel is er bewijs gevonden dat tv kijken de ontwikkeling van kleine kinderen kan beperken. Het kan hun taalontwikkeling vertragen en bijdragen aan slaapproblemen. Waarschijnlijk komt dit omdat baby’s en peuters zich nog niet kunnen concentreren op de televisieprogramma’s.  Ze kijken eigenlijk helemaal geen tv, ze staren alleen naar het scherm.

De televisieseries gericht op jonge kinderen bevatten vaak educatieve elementen. Onderzoek laat zien dat dit soort programma’s voor baby’s en peuters nauwelijks nut hebben. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen hun tijd beter spelend doorbrengen. Daar leren ze volgens de onderzoekers veel meer van.
Referentie
1. The American Academy of Pediatrics. 2011. Media Use by Children Younger Than 2 Years. Pediatrics Vol. 128 No. 5 November 1, 2011


Reacties

  1. Interessante aanvulling zou zijn of dit ook geldt voor 'spelletjes' op de tablets. Onze dochter van 14 maanden vermaakte zich prima met een pop-up spelletje op de iPad. Was op dat moment (in het vliegtuig) een uitkomst!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten