Wat is de beste borstvoedingshouding?

Bij de meest geadviseerde borstvoedingshouding ligt de baby op zijn zij. Moeders buik ligt tegen de buik van de baby aan. Deze houding kan zowel liggend als zittend worden gedaan. Er zijn diverse technieken voor nodig en vaak ook hulpmiddelen, zoals een borstvoedingskussen, om deze asymmetrische houding ‘vol te houden’.  De baby moet de tepel goed vastpakken en daarna ook stevig blijven vasthouden.

Uit een Engels onderzoek uit 2008 blijkt echter dat de meest geadviseerde borstvoedingshouding wellicht niet de juiste is. Waar komt deze houding eigenlijk vandaan? Volgens Suzanne Colson, hoofdonderzoekster en verloskundige, komt de houding voort uit vorige generaties. Generaties met flesgevoede kinderen, waarbij de ‘buik tegen buik’ houding voor normaal werd aangenomen. Ook voor borstvoedende moeders.

Tijdens het onderzoek  identificeerde Colson  20 aangeboren reflexen die baby’s helpen bij het borstvoeden. De resultaten waren biologisch gezien helemaal niet verrassend. Mensen baby’s blijken net als biggetjes en andere pasgeboren zoogdieren, de best werkende reflexen te hebben als ze gevoed worden terwijl ze op hun buik liggen.

Het aanleren van rechtop en zijdelings borstvoeden staat wellicht te ver van de natuur af. De nu standaard borstvoedingshouding kan soms wel handig zijn, maar volgens de onderzoeksresultaten is deze zeker niet optimaal. Eigenlijk zorgt deze houding ervoor dat de zwaartekracht baby’s van hun moeders lichaam weghoudt. Zo wordt het geven van borstvoeding veel moeilijker dan nodig. Colson gaf ook aan dat sinds de huidige borstvoedingstechnieken standaard zijn geworden, veel meer vrouwen eerder zijn gestopt met borstvoeding geven.

Colson’s onderzoek laat zien dat als moeders een relaxte houding aannemen, haast half liggend op hun rug en de baby’s op hun buik leggen, de vaak ingewikkelde houdingen niet meer nodig zijn. De 'buik-tegen-buik' houding wordt vervangen voor de biologische buik-op-buik houding. Op de meest ontspannen manier helpt de zwaartekracht moeders en baby’s elkaars aanraking snel te vinden en ondersteunt de houding borstvoeding in plaats van hinderen. De natuurlijk aangeboren reflexen van de baby kunnen met deze biologische houding ook beter functioneren.


Referenties 1. Colson, S. D., J. H. Meek, et al. Optimal positions for the release of primitive neonatal reflexes stimulating breastfeeding. Early Hum Dev 2008; 84(7): 441-9.
2.
www.biologicalnurturing.com

Reacties