Welke Symptomen Horen bij het Krijgen van Tandjes?

Tandjes krijgen is voor veel ouders en baby’s een intense gebeurtenis. Vaak hebben baby’s er een paar dagen last van en merk je dit als ouder dus ook. Maar welke symptomen en signalen horen nu echt bij het krijgen van tandjes?

Wetenschappers legden 1500 ouders een enquête voor. De vragenlijst bestond uit drie onderdelen. Onderdeel één ging over de demografische gegevens van de ouders en hun kinderen. Onderdeel twee ging over de basis kennis en aannemingen van ouders rondom het krijgen van tandjes. Onderdeel drie ging over wat de ouders deden om de pijn voor hun baby's en peuters te verminderen.

Bijna 75% van de ondervraagden dachten dat koorts, diarree en minder slapen hoorden bij het krijgen van tandjes. Deze klachten hebben echter, blijkt uit jarenlang onderzoek, niets met het krijgen van tandjes te maken. Uiteraard kunnen ze wel naast elkaar plaatsvinden, maar ze hangen niet met elkaar samen. Ouders blijken moeite te hebben met het bepalen van de juiste symptomen die bij tandjes krijgen horen. Normaal gesproken horen ook een verkoudheid en huiduitslag bijvoorbeeld niet bij het krijgen van tandjes.

Iedere baby zal het krijgen van zijn melkgebit anders ervaren, maar uit onderzoek blijkt dat tanden krijgen zorgt voor milde symptomen en deze maar van (zeer) korte duur zijn. De plek waar het tandje doorkomt kan gezwollen en pijnlijk zijn. En de wang kan roder en warmer aanvoelen dan normaal. Meer dan 50% van de ouders bleek de normale symptomen voor het krijgen van tandjes niet te noemen. Om de pijn van het krijgen van tandjes te verminderen, liet meer dan 50% hun baby kauwen op objecten. En 65% smeerde een substantie op het tandvlees om zo pijnvermindering te krijgen.

Uit het onderzoek bleek dat er onder ouders een gebrek aan kennis is over welke symptomen er bij het krijgen van tandjes horen. De onderzoekers denken dat ouders wellicht de symptomen van hun baby’s zouden kunnen verwarren met meer serieuze condities, zoals een ooronsteking. Ouders zouden ook hun baby’s dagen- of wekenlang kunnen behandelen voor het krijgen tandjes, terwijl dit helemaal niet aan de orde is. Volgens de wetenschappers moeten ouders beter worden voorgelicht over welke klachten er precies horen bij het krijgen van een melkgebit.Referentie
1. A. Owais, F. Zawaideh, O. Bataineh. 2010. Challenging parents' myths regarding their children's teething. Int J Dent Hyg. 2010 Feb;8(1):28-34. DOI: 10.1111/j.1601-5037.2009.00412.x.


Reacties

 1. Wat een zwak artikel! Natuurlijk hebben ze vaak diaree bij ander krijgen! Die van mij bij praktisch elke tand!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je het zo ervaart. Dit is echter niet het enige onderzoek waaruit blijkt dat tandjes krijgen op zich niet zorgt voor klachten zoals diarree. Het kan WEL zijn dat de weerstand van de baby's door het krijgen van tandjes wordt verlaagd en dat ze hierdoor eerder andere klachten - zoals diarree - krijgen. Ze zijn er dan vatbaarder voor. Maar het tandjes krijgen zou volgens de wetenschappers niet de oorzaak zijn van de eventuele bijkomende klachten.

   Hopelijk is het zo wat duidelijker :)

   Verwijderen
  2. Het zou de professionaliteit van de site ten goede komen als jullie de referenties noemen van de door jullie aangehaalde onderzoeken. Onderzoeken zijn niet heilig en kunnen ook heel slecht worden uitgevoerd.....

   Verwijderen
  3. De referentie staat altijd onder de blog vermeld. Dit is standaard voor De Nieuwe Baby. Voor bovenstaand stuk geldt de volgende DOI: 10.1111/j.1601-5037.2009.00412.x.

   Verwijderen
 2. Ik vind het een beetje jammer, dat de daadwerkelijke symptomen van het krijgen van tandjes in dit artikel achterwegen blijven. Terwijl er juist in staat dat er meer voorlichting over zou moeten komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De milde, kortstondige symptomen van het krijgen van tandjes staan wel in het artikel vermeld. Het gaat hierbij volgens de onderzoekers om:
   - gezwollen en pijnlijke plek op de plaats waar het tandje doorkomt;
   - rodere wang die mogelijk warmer aanvoelt dan normaal.

   Andere klachten, zoals diarree en koorts, horen volgens de wetenschappers niet standaard bij het doorkomen van een tandje.

   Verwijderen
 3. Mijn dochtertje is nu haar 10de tantje aan het krijgen maar bij ale 9 voorgaande tantjes had zu een loop neus rode wangetjes en kwijl uitslag rond de mond dus ben ik nu gek want 10 x loop neus is toch echt geen toeval

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Ik begrijp deze ook heel goed. Persoonlijk hadden mijn kinderen ook meerdere klachten bij het doorkomen van tandjes. Alleen ligt volgens wetenschappelijk onderzoek de oorzaak niet bij het doorkomen van de tandjes. Maar door het krijgen van tandjes kan wel hun weerstand worden verlaagd. En dit kan weer leiden tot bijvoorbeeld griepachtige klachten. Maar in principe hoeft het doorkomen van tandjes niet te zorgen voor veel klachten. Overigens geven de onderzoekers wel aan dat rode, warme wangetjes er wel echt bij horen!

   Verwijderen
  2. Beste,
   Als het krijgen van tandjes zorgt voor minder weerstand en daardoor andere klachten vaak voorkomen, dan heeft dat toch duidelijk wel te maken met de tandjes, ook al is dat indirect? En dan kan het toch prima zo zijn dat de ouders juist Door die andere signalen in de gaten hebben dat er tandjes doorkomen?

   Verwijderen
  3. Bedankt voor je bijdrage!

   Tandjes krijgen kan zorgen voor een verminderde weerstand, maar dit is dus zeker geen vaststaand feit. Jonge kinderen hebben natuurlijk al een immuunsysteem dat zich nog in een leerfase bevindt. Zie bijvoorbeeld deze studie: http://www.denieuwebaby.nl/2014/06/babys-immuunsysteem-heeft-kort-geheugen.html. Een verlaagde weerstand komt bij jonge kinderen dus vaak voor en hoeft zeker niet samen te hangen met tandjes krijgen.

   Verwijderen
 4. Beste redacteur,
  Uit welke onderzoeksorgaan is het door u aangehaalde wetenschappelijk onderzoek afkomstig en heeft u het ook 'gescreend' op kwaliteit? Denk aan cochrane, pubmed e.d.. Er worden veel wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, maar de kwaliteit ervan is ook
  niet altijd van hoogstaand niveau. We lezen nu wat exotische namen van de onderzoekers en het tijdschrift waaruit het artikel afkomstig is. We kunnen op deze wijze vele wetenschappelijke onderzoeken aanhalen uit diverse tijdschriften zonder dat deze werkelijk goed 'gescreend' zijn.
  Succes met de verdere ontwikkeling van uw site en blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier kun je de publicatie op Pubmed vinden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096079. Bedankt voor je bijdrage!

   Verwijderen
 5. Leuk hoor, zo'n wetenschappelijk artikel. Maar hier steevast bij elke tand en kies: Diarree en dikke rode wang (alleen tijdens middagslaapje).
  Zodra het oppervlak van de tand of kies helemaal zichtbaar is stopt de diarree.
  Misschien moeten wetenschappers voortaan vermelden of ze zelf kinderen hebben...
  Dit onderzoek is echt een lachertje. Onze kinderarts beweert ook dat de zurige lucht uit de mond en van de ontlasting niets te maken heeft met het krijgen van tanden en kiezen. "Zal wel een virusje zijn." Nee dus. Want dan geeft mijn tweejarige netjes aan dat ze buikpijn heeft. En dat gebeurt nooit tijdens het tanden krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten