Als je Baby Niet Kruipt - Ervaring

Afgelopen vrijdag hebben we het gehad over de antropologische kant van kruipen. Vandaag deel ik met jullie waarom dit onderzoek: http://t.co/mzUI7Gu2 ook voor mij een absolute eye-opener was. Onze dochter heeft namelijk nooit gekropen. Ik dacht dat ze de kruipfase had overgeslagen, tot ik afgelopen week op het onderzoek van David Tracer kwam. Toen zag ik pas volledig in hoe normaal haar proces is geweest.

Ze heeft helemaal geen ‘stukje’ ontwikkeling gemist. Onze dochter is namelijk gaan bilschuiven en vanuit daar heeft ze leren lopen. Precies zoals de baby’s in de Au stam. Hoe anders was toen het commentaar op het consultatiebureau: ‘Dit moeten jullie goed in de gaten houden, mogelijk ontwikkelt ze hierdoor een achterstand.’ Uiteraard is dit niet gebeurd. Gelukkig heb ik me hier nooit echt zorgen over gemaakt, maar het is toch altijd in mijn achterhoofd blijven hangen.

Ons tweede kind bleek ook geen ‘gevoel’ te hebben voor kruipen. Hij ging van rechtop zitten, naar omhoog trekken en vervolgens nadat hij het rechtop staan had geperfectioneerd: lopen. Hij ging zelfs niet aan de ‘bilschuif’ fase. We hebben dus nooit kruipende baby’s in huis gehad.

Het onderzoek gaf me ook meteen antwoord op de vraag waarom dit eigenlijk is gebeurd. Ik heb onze kinderen namelijk veel gedragen. Zeker in hun eerste jaar. Ik legde ze zelden op hun buik. Uiteraard hebben ze zichzelf wel regelmatig op hun buik gerold, maar dit heeft nooit tot ‘meer’ (lees: kruipen) geleid. Vanuit zittende positie hebben ze zich, allebei op hun eigen manier, lopen aangeleerd. Dankzij het onderzoek van David Tracer heb ik mijn vraagtekens rondom onze niet-kruipende baby’s eindelijk kunnen afsluiten.

Reacties

 1. Wat leuk om te lezen!Mijn oudste dochter (nu 1,5 jaar) heeft net als jou 2e niet gekropen of 'bilgeschoven' maar ging meteen van zitten naar staan en vervolgens lopen aan de hand toen ze nog maar 10mnd oud was.Met 12 mnd rende ze al los rond. Mijn 2e (nu 3,5 mnd) vindt het echt niet leuk om op de buik te liggen dus ik forceer dit niet. Heb ik bij mijn oudste ook nooit gedaan. Ik kreeg toen ook kritiek van het consultatiebureau dat ik haar meer op de buik moest leggen, maar ik heb dit zover mogelijk genegeerd en ben haar gewoon blijven dragen.Zij had ook zware reflux dus op haar buik liggen was echt geen pretje.
  Ik ben erg benieuwd of mijn 2e net als zij zo snel zal lopen. Vooralsnog heeft mijn 2e 0 interesse om op de buik te liggen :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het herkent :) Onze dochter (die van het bilschuiven ;)) liep uiteindelijk 'pas' met 15 maanden, dus het kan ook nog wel wat langer duren als ze besluiten om het kruipen over te slaan ;)

   Ik ben wel eens benieuwd of je tweede nu wel of niet gaat kruipen!

   Verwijderen

Een reactie posten