Bestaan Babykriebels Echt?

Het komt meestal in eens opzetten: babykriebels. En dan kun je meteen nergens anders meer aan denken. Overal zie je baby’s en zwangere vrouwen. Je kunt het niet meer laten om naar de afdeling met babykleertjes te gaan kijken. Kortom: je kunt er niet meer omheen. Maar zijn babykriebels nu alleen een fantasie waar we in meegaan? Of bestaan ze echt?

Volgens onderzoekers van de Kansas State University bestaat het fenomeen babykriebels echt. Hoofdonderzoeker Gary Brase en zijn vrouw Sandra Brase hebben bijna 10 jaar gespendeerd aan onderzoek naar babykriebels. Waar komt de psychische en emotionele sterke babywens in eens vandaan?  

Ze keken naar drie mogelijke oorzaken. Mogelijkheid één is de veronderstelling dat babykriebels een geslachtskwestie zijn. Vrouwen willen een baby krijgen omdat dit is wat de omgeving van hen verwacht. De tweede oorzaak is de aanname dat mensen graag een baby willen omdat ze graag iemand willen om te verzorgen. Babykriebels zijn hiervan een bijproduct. Of de derde mogelijke oorzaak; babykriebels zijn een emotioneel signaal van de hersens, die aangeven dat de tijd rijp is om een kind te krijgen.

De onderzoeksresultaten lieten zien dat babykriebels geen geslachtskwestie of verzorgende oorzaak hadden. Babykriebels bleken fundamenteel aanwezig. Vrouwen en mannen die klaar waren voor het krijgen een kind, zaten hoog met positieve veronderstellingen rondom het krijgen van een baby. Ze zagen vooral de leuke kanten van het ouderschap voor zich, zoals het knuffelen en zien opgroeien van hun baby. Ze hadden volop babykriebels.

Koppels die niet klaar waren voor het krijgen van kinderen of helemaal geen kinderen wilden, zagen vooral negatieve voorstellingen van het krijgen van een baby. Zoals huilende baby’s en kinderen met driftbuien. Vrouwen en mannen die in conflict zaten met hun kinderwens, bleken zowel de goede als de ‘slechte’ aspecten van het ouderschap te kunnen zien. En namen ook indirecte factoren mee - zoals opleiding, carrière, geld en een sociaal leven.

De resultaten suggereren dat babykriebels een emotioneel signaal van de hersens zijn om aan te geven dat de tijd rijp is voor het krijgen van een kind. Babykriebels kunnen zowel bij vrouwen als bij mannen plaatsvinden. De onderzoekers willen nu verder gaan kijken naar de mogelijke rol van hormonen bij het ontstaan van babykriebels en waarom sommige mensen vaak en andere mensen weinig of nooit babykriebels ervaren.

Referentie
1. G.L. Brase and S.L. Brase. 2012. Baby fever as an index of fertility decision making processes. Emotion, American Psychological Association.

Reacties