Borstvoeding en Sensitief Ouderschap - Ervaring

Afgelopen vrijdag hebben we het gehad over een Amerikaans onderzoek naar een mogelijk verband tussen veilige gehechtheid, sensitief ouderschap en borstvoeding (http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/05/zorgt-borstvoeding-voor-sensitief.html). Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik van plan om borstvoeding te gaan geven. Dit was toen een redelijk zakelijke beslissing. Het leek me de beste voeding voor ons kindje. Meer zat er toen niet achter.

Hoe anders werd dit na de geboorte van onze dochter. Toen begreep ik pas echt hoe bijzonder borstvoeding geven was. Borstvoeding bleek zo veel meer dan 'alleen maar' voeding. Het bracht ons namelijk ook gezelligheid, ontspanning, troost, bonding en weerstand. Maakte het geven van borstvoeding mij gevoeliger naar mijn kind toe? Ja. Volmondig ja. Het veranderde mij.

Hoe die verandering plaats kon vinden? Wellicht was het omdat iedere keer dat ik haar voedde er allerlei geluksstofjes in mijn hersens werden aangemaakt. Misschien was het wel de aanblik van mijn drinkende baby zo volledig in harmonie met mij. Of de vele tijd die we samen al voedend doorbrachten. Waarschijnlijk was het een combinatie van al deze gebeurtenissen.

Hoe dan ook: het geven van borstvoeding bleek het begin van een sensitieve opvoeding. Ik ben naar mijn dochter gaan kijken. Wat zij nodig had om goed op te kunnen groeien. We leerden elkaar al voedend langzaam maar zeker kennen. De zakelijke beslissing van toen bleek de beste investering ooit!

Reacties