Daglicht Helpt Baby Beter Slapen

Een Engels onderzoek heeft de mogelijke relatie tussen het blootstellen aan daglicht en het slaappatroon van baby’s bekeken. De baby’s waren allemaal voldragen, in goede gezondheid en maakten deel uit van een normale gezinssituatie.

Voor het onderzoek werden 56 baby’s (26 jongens en 30 meisjes) gedurende drie aaneenlopende dagen met 6, 9 en 12 weken oud gevolgd. De activiteiten van de baby en de blootstelling aan daglicht werd door monitoren bijgehouden. Daarnaast hielden de ouders een dagboek bij waarin ze de periodes van slaap, huilen en eetmomenten noteerden.

Naarmate het onderzoek vorderde gingen de baby’s steeds meer ‘s nachts slapen. Als ze al redelijk sliepen met 6 weken, dan bleek dit een goede indicatie voor nog betere nachten met 9 en 12 weken. Baby’s die ‘s nachts goed sliepen, bleken in de vroege namiddag (veel) aan daglicht te zijn blootgesteld.

De onderzoekresultaten suggereren dat door blootstelling aan daglicht de biologische klok van baby’s op een positieve manier wordt beïnvloed. Dit zorgt ervoor dat ‘daglicht’ baby’s op een jongere leeftijd ’s nachts al beter slapen, dan baby’s die in de namiddag niet of heel weinig naar buiten gaan.

Referentie
1. Y. Harrison. 2004. The relationship between daytime exposure to light and night-time sleep in 6-12-week-old infants.


Reacties