Foetus Laat al Gezichtsuitdrukkingen Zien

Baby’s in de baarmoeder ontwikkelen al een scala aan verschillende gezichtsuitdrukkingen. Voor de eerste keer zijn onderzoekers in staat geweest om te bewijzen dat herkenbare gezichtsuitdrukkingen als lachen en huilen al in de baarmoeder worden geoefend.

Het onderzoek bestond uit het bestuderen van gezichtsbewegingen van de foetus. Hierbij werd gebruik gemaakt van 4D echo-apparatuur. De eerste echo vond met 20 weken plaats. Als de foetus gezond werd bevonden, dan werden er meerdere echo’s gemaakt tussen week 24 en 36 van de zwangerschap.

De gezichtuitdrukkingen van de foetussen werden complexer naarmate de zwangerschap vorderde. Met 24 weken konden de baby's één spier in hun gezicht per keer bewegen. Ze deden bijvoorbeeld hun lippen verbreden of hun mond openen. Met 35 weken waren de foetussen in staat om verschillende gezichtsspieren met elkaar te combineren. Zo konden ze hun lippen verbreden en iets openen, hun wenkbrauwen optrekken en hun neus/lip plooi geprononceerder maken. Al deze spierbewegingen bij elkaar leverde een lachende blik op van de foetus.  

‘Dit is een nieuw en fascinerend inzicht in het opmerkelijke proces van foetus ontwikkeling. Ons onderzoek laat voor de eerste keer zien dat gezonde foetussen een heel proces met gezichtsuitdrukkingen doorlopen. Van een simpele spierbeweging tot aan complexe gezichtuitdrukkingen, allemaal bedoeld om de foetus voor de bereiden op zijn leven na de geboorte, geeft hoofdonderzoeker Brian Francis aan.

Al kan de foetus nog geen geluiden maken, de ontwikkeling van gezichtsuitdrukkingen betekent wel dat een baby al de gezichtsbewegingen heeft die bij lachen en huilen horen. De ontdekking kan mogelijk helpen om eventuele gezondheidsproblemen van de foetus eerder op te sporen. Er is een link tussen foetus gedragspatronen en de ontwikkeling van hun hersens. Het niet (optimaal) oefenen en uitvoeren van gezichtsuitdrukkingen, kan mogelijk wijzen op een probleem in de hersenontwikkeling van de baby.


Referentie
1. N. Reissland, B. Francis, J. Mason, K. Lincoln. 2011. Do Facial Expressions Develop before Birth?

Reacties