Houdt Cafeïne je Baby Wakker?

Koffie en andere dranken met cafeïne worden meestal gewoon gedronken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Tijdens het eerste jaar met een baby is ‘s nachts wakker worden een regelmatig voorkomende gebeurtenis. Aangezien cafeïne bij volwassenen de slaap kan verstoren, wilden wetenschappers van de Federal University of Pelotas weten of cafeïneconsumptie gedurende de zwangerschap en lactatieperiode mogelijk ook samenhangt met vaker worden van baby’s rond drie maanden oud.    

De onderzoekers interviewden alle moeders uit Pelotas in Brazilië. Ze werden ondervraagd net na de bevalling en drie maanden na de geboorte. Bij 885 (van de 4231) baby’s werd ook het slaappatroon gedurende 15 dagen bijgehouden. Uit het onderzoek bleek dat 20 procent van de moeders veel cafeïne (meer dan 300 milligram per dag) gebruikte tijdens de zwangerschap. Drie maanden na de bevalling waren dit nog 14,3 procent van de onderzochte vrouwen.

Er bleek echter geen significant verband tussen een hoge cafeïneconsumptie en de frequentie dat hun baby’s wakker werden. De wetenschappers concluderen dat cafeïneconsumptie gedurende de zwangerschap en bij borstvoedende moeders geen invloed lijkt te hebben op het slaappatroon van baby’s als ze drie maanden oud zijn. Een kopje koffie of thee kun je dus gerust drinken tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft. Het zorgt er niet voor dat je baby 's nachts vaker wakker wordt.Referentie
1. I.S. Santos, A. Matijasevich, M.R. Domingues. 2012. Maternal Caffeine Consumption and Infant Nighttime Waking: Prospective Cohort Study.

Reacties