Huilende Baby’s Zorgen Voor Afleiding

Mensen kunnen heel moeilijk hun werk voortzetten als ze worden onderbroken door het gehuil van baby’s. Volgens Amerikaans onderzoek is het effect van babygeluiden op het menselijk brein veel groter dan van ieder ander geluid. Het geluid van huilende baby’s zorgt er voor dat mensen zich nauwelijks nog kunnen concentreren op andere taken.

De onderzoekers lieten de proefpersonen wiskundige opdrachten maken, terwijl ze aan diverse geluiden werden blootgesteld. Ze kregen opnames van huilende baby’s, luidruchtige machines en gepraat van volwassenen te horen. De deelnemers mochten ook een tijd aan de opdrachten werken zonder geluiden.

Het gehuil van baby’s bleek verreweg het meest afleidende geluid. De proefpersonen maakten meer fouten in hun wiskundige opdrachten en werkten veel langzamer bij het horen van een huilende baby. ‘Bij het horen van gehuil doe je minder werk en zijn je resultaten ook nog eens slechter’, geeft onderzoeker Rosemarie Sokol Chang aan. ‘Het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent, iedereen wordt in ongeveer dezelfde mate afgeleid door het gehuil van baby's.’

Volgens de wetenschappers laat dit onderzoek zien dat emotionele geluiden, zoals huilende baby’s, een gevoelige snaar raken bij mensen. Het gehuil van baby’s heeft in de loop van de evolutie de optimale toonhoogte gekregen om de aandacht van  mensen te trekken. Huilende baby’s zorgen voor een afleiding waar mensen niet omheen kunnen.
Referentie
1. R. Sokol Chang and N.S. Thompson. 2011. Whines, Cries and Motherese: Their Relative Power to Distract.

Reacties