Jaloezie Oudste Kind al Voorspelbaar Voor Geboorte Baby

Benieuwd of je kind jaloers gedrag gaat vertonen na de geboorte van je baby? Volgens een nieuw onderzoek van psychologe Nóra Szabó is het jaloerse gedrag van je oudste kind naar zijn nieuwe broertje of zusje al voor de geboorte te voorspellen.

Aan het onderzoek deden 87 tweeoudergezinnen in Nederland mee. In totaal brachten de onderzoekers drie huisbezoeken in twee jaar tijd. Er werd gekeken naar hoe de verhoudingen binnen een gezin veranderden door de komst van een tweede kind. Bij het eerste huisbezoek hadden de ouders één kind in de peuterleeftijd en verwachtten een tweede kind. De onderzoekers organiseerden per bezoek speelsessies van twee uur, waarbij de moeder en de vader zowel afzonderlijk als gezamenlijk met het kind speelden of het kind even negeerden.

De peuters bleken al voor de geboorte van hun broer of zus in staat jaloers gedrag te vertonen wanneer ze genegeerd werden door hun ouders. De jaloezie was sterker wanneer de aandacht van één of beide ouders werd opgeëist door een pop, dan wanneer de ouders werden afgeleid door bijvoorbeeld het lezen van een boek. Het tweede huisbezoek vond plaats toen de nieuwe baby één maand oud was. Het oudste kind bleek dezelfde mate van jaloezie te vertonen naar hun pasgeboren broertje of zusje zoals eerder tegenover de pop. Om de aandacht van de ouder terug te winnen gebruikten de kinderen verschillende strategieën zoals afleiden, troost zoeken, boos worden en slaan.

Ook kwam in het onderzoek naar voren dat de moeder meer jaloers gedrag oproept dan vaders. ‘Wellicht komt dit omdat moeders dagelijks veel tijd doorbrengen met het kind,’ verklaart Szabó. ‘Dat maakt dat kinderen eerder verwachten door hun moeder dan hun vader getroost te worden en dus sterker reageren als die aandacht uitblijft.’

Bij het derde huisbezoek één jaar later waren de eerstgeboren kinderen minder jaloers op hun broertje of zusje dan het jaar ervoor. Mogelijk is dat het geval omdat het kind tegen die tijd beter heeft geleerd emoties te reguleren. Dit effect van afnemende jaloezie werd versterkt wanneer ouders aangaven een goed huwelijk te hebben en een goede band met hun kind.


Referentie
1.
N. Szabó. 2012. Jealousy of eldest child can be predicted before birth of younger sibling. NWO.

Reacties