Kunnen Baby’s al Wennen aan Smaken?

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat foetussen in de baarmoeder al met verschillende smaken in contact komen. Dit komt doordat het vruchtwater dat ze drinken van smaak en geur veranderd. Hier hebben we al eerder een blog aan gewijd: http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/01/vruchtwater-met-een-smaakje.html. Maar kunnen ze ook al wennen aan smaken in de baarmoeder en de eerste maanden na geboorte? Onderzoek van Julie Mennella en haar collega’s suggereert dat baby’s al voordat ze vast voedsel gaan eten in staat zijn om smaken te leren herkennen.  

Voor het onderzoek werden 46 zwangere vrouwen gevolgd. Als smaak hadden de wetenschappers gekozen voor wortel. Ze verdeelden de vrouwen in drie groepen:
1. Drinken van wortelsap gedurende de zwangerschap en na de bevalling overstappen op water.
2. Drinken van water tijdens de zwangerschap en na de bevalling overstappen op wortelsap.
3. Helemaal geen wortelsap tijdens en na de zwangerschap drinken. Water was uiteraard wel toegestaan.

De eerste groep vrouwen die alleen wortelsap tijdens hun zwangerschap dronken, gaven de onderzoekers de mogelijkheid om te kijken naar de effecten van ‘vruchtwater met een smaakje’. Van de tweede groep vrouwen konden de onderzoekers bekijken of het drinken van borstvoeding met een mogelijke wortelsmaak, baby’s smaakherkenning zou beïnvloeden
.  

Toen de baby’s de leeftijd van zes maanden oud hadden bereikt, begonnen ze net met het wennen aan het eten van vast voedsel. Voor de onderzoekers de mogelijkheid om te kijken of de baby’s al smaakvoorkeuren hadden ontwikkeld. Ze gaven de baby’s twee verschillende soorten ontbijtgranen; één met neutrale smaak en één met wortelsmaak.

De baby’s die in de baarmoeder via het vruchtwater wortelsap hadden geproefd, bleken bij de wortel granen minder negatieve gezichtsuitdrukkingen te hebben dan wanneer ze de ‘gewone’ ontbijtgranen aten. De resultaten voor de baby’s die door middel van borstvoeding in aanraking waren gekomen met wortelsap bleken hetzelfde. Beide groepen baby’s gaven duidelijk de voorkeur voor de granen met wortelsmaak. De baby’s uit de derde groep bleken echter beide ontbijtgranen even ‘vies’ te vinden. De resultaten suggereren dat voor de baby’s uit groep 1 en 2 de wortelsmaak niet meer vreemd was. Ze waren hier inmiddels aan gewend. Ze hadden de smaak van wortel al leren herkennen in de baarmoeder of door het drinken van borstvoeding.Referentie
1. J.A. Mennella, C.P. Jagnow and G.K. Beauchamp. 2001. Prenatal and Postnatal Flavor Learning by Human Infants. Pediatrics. 107(6):E88.

Reacties