Mediterraans Eten Goed voor Foetus

Zwangere vrouwen kunnen het beste zo mediterraans mogelijk eten. De mediterrane keuken bevat veel groente, fruit, vis en plantaardige olie. Al deze voedingsmiddelen hebben een gunstige invloed op de groei van de foetus. Dit blijkt uit onderzoek naar het voedingspatroon van vrouwen rond de bevruchting en in de eerste weken van hun zwangerschap.

Onderzoeker Sarah Timmermans gebruikte voor het onderzoek de informatie uit 'Generation R'. Een grootschalig bevolkingsonderzoek die de ontwikkeling, groei en gezondheid van 10.000 kinderen van foetus tot en met jong volwassenen in de regio Rotterdam volgt. Tot voor kort werd aangenomen dat de groei van de foetus gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap, ongeveer hetzelfde was voor alle kinderen. En dat de levenstijl van de moeder hier weinig tot geen invloed op had. Dit onderzoek laat zien dat deze manier van denken, niet meer van deze tijd is.  Ook tijdens de eerste weken van hun zwangerschap is het belangrijk dat vrouwen gezond eten en leven.

Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap veel vlees, aardappelen en vette saus aten, juist meer kans hadden om een baby met een te laag geboortegewicht op de wereld te zetten. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen met een te laag geboortegewicht, op latere leeftijd vaker hart- en vaatziekten krijgen.

Timmermans raadt op basis van haar onderzoek aan om vrouwen meer informatie over een gezond dieet en levensstijl aan de start van hun zwangerschap te geven. Nog beter zou het zijn als de vrouwen deze informatie al krijgen, voordat ze zwanger worden. Dit kan mogelijk een belangrijke rol spelen in het creëren van de optimale condities voor alle ongeboren kinderen en hun moeders.

Referentie
1. S. Timmermans, R.P. Steegers-Theunissen, M. Vujkovic, H. den Breeijen, H. Russcher, J. Lindemans, J. Mackenbach, A. Hofman, E.E. Lesaffre, V.V. Jaddoe, E.A. Steegers. 2010. The Mediterranean diet and fetal size parameters: the Generation R Study.

Reacties