Moet je je Baby Aanmoedigen?

In sommige culturen is het prijzen van kinderen zeldzaam. Zoals in Azië, waar ouders zich zorgen maken dat (teveel) aanmoedigen en prijzen hun kinderen wellicht een te groot ego zou geven. In onze cultuur was dit vroeger ook zo. Tegenwoordig is het echter wel geaccepteerd om kinderen aan te moedigen en lof te geven voor prestaties. Maar is dit wel een goede benadering? Worden onze kinderen hier meer gemotiveerd van? Krijgen baby’s en peuters hier een gezonde dosis zelfvertrouwen van?

Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen kunnen profiteren van aanmoedigingen door hun ouders. Ze blijken dan beter in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Tijdens een studie met kinderen van 24 maanden oud, keken onderzoekers naar de reactie van moeders als hun peuters een uitdagende taak moesten uitvoeren. Daarna werden dezelfde moeders met hun peuters één jaar later opnieuw getest.

Toen de kinderen 36 maanden oud waren, was er duidelijk verschil te zien. De groep peuters die het meeste geneigd waren om uitdagingen aan te nemen, bleken de kinderen wiens moeders hun kinderen hadden aangemoedigd en geprezen. Deze peuters bleken ook volhardend in het volbrengen van hun taken, in tegenstelling tot  de peuters die waren opgevoed zonder aanmoedigingen en aanprijzingen. Op een jonge leeftijd al beginnen met het stimuleren van je baby om nieuwe ervaringen aan te durven, zorgt volgens dit onderzoek voor een kind met een goede motivatie, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.
 
Referentie
1. S.A. Kelley, C.A. Brownell, and S.B. Campbell. 2000. Mastery motivation and self-evaluative affect in toddlers: longitudinal relations with maternal behavior.

Reacties