Moeten Baby’s Leren Kruipen?

Baby’s moeten kruipen voordat ze gaan lopen. Dit behoort tot de normale ontwikkeling van baby’s volgens ouders en kinderartsen. Kruipen wordt in de Westerse wereld gezien als een belangrijke motorische en neurologische ontwikkeling voor iedere baby. Net als rechtop leren zitten en oog-handcoördinatie. Maar nieuw onderzoek laat mogelijk zien dat deze conventionele gedachte helemaal niet klopt.

Volgens antroproloog David Tracer gaan baby’s die nog in stammen leven, zoals de Au stam in Pa­pua New Guinea, niet door een kruipfase heen. In plaats daarvan dragen hun ouders en andere verzorgers ze totdat ze kunnen lopen. Au kinderen zien er niet uit alsof ze enige vorm van gebrek hebben, omdat ze de kruipfase overslaan.  Tijdens een presentatie gegeven aan the American Association of Physical Anthropologists, gaf Tracer aan dat kruipen mogelijk als een abnormale ontwikkeling gezien kan worden. Hij ziet kruipen als een mogelijk aangeleerde functionaliteit, omdat Westerse baby’s zoveel tijd op de grond doorbrengen.  

Tijdens zijn obervatie van 113 Au moeder-kind paren ontdekte Tracer dat baby’s, tot ze 12 maanden oud waren, werden gedragen in een sling 86% van de tijd. Tijdens de zeldzame momenten dat moeders hun kind op de grond zetten, werden de baby’s in een ‘zittende’ positie neergezet, in plaats van ze op hun buik neer te leggen. Omdat de ‘Au’ kinderen al hun tijd rechtop spendeerden, leerden ze nooit kruipen. De baby’s gingen wel door een ‘bilschuif’ fase, waarin ze zichzelf proberen op te trekken, om zo te leren lopen. Tracer geeft aan de stamleden geloven dat bilschuiven behoort tot de voorfase van leren lopen in plaats van kruipen.

De Au stam baby’s staan niet alleen in het ‘overslaan’ van kruipen. Tracer geeft aan dat baby’s in diverse traditionele culturen, zoals in Paraguay, Mali en Indonesië, zo worden grootgebracht. Verder geeft hij aan dat ook apen die dicht bij de mens staan, zoals chimpansees en gorilla’s, hun jongen niet vaak op de grond plaatsen. Tracer zegt dat het niet laten kruipen van kinderen hun blootstelling aan mogelijk gevaarlijke bacteriën minimaliseert. Hij concludeert uit zijn onderzoek dat de kruipfase een recente ‘uitvinding’ is, welke pas is opgekomen in de laatste twee eeuwen. Kruipen heeft dus niet altijd tot de normale ontwikkeling van onze baby’s gehoord. Mocht je baby de kruipfase overslaan, dan hoeft dit zeker geen teken dat er iets mis gaat in zijn ontwikkeling.

 

Referentie
1. D. Tracer. Crawling May Be Unnecessary for Normal Child Development. Scientific American, July 2009.

Reacties