Natuurlijk Ouderschap - Deel 1

Gisteren werd er in EenVandaag aandacht besteed aan natuurlijk ouderschap: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1261343. Een manier van omgaan met baby’s en kinderen waarvan de basis ligt in de natuur. Het wordt gebracht als een soort ‘opvoedingsmethode’, maar eigenlijk is dit een verkeerde benaming.

Het is geen nieuwe stroming waar volgelingen voor worden gezocht. Nee. Het is gewoon terug naar de basis. Voor veel mensen in onze Westerse cultuur zal het als schokkend worden ervaren om een peuter of kleuter aan de borst te zien. Maar dit is een sociale/culturele manier van ernaar kijken. We zien het haast nooit en daarom ervaren we het als extreem en vreemd.
Puur biologisch en antropologisch gezien is lang borstvoeding geven de normaalste zaak van de wereld. Mensen zijn zoogdieren. Een normale speenleeftijd ligt bij de mens tussen de 2 en 7 jaar. Dat heeft helemaal niets te maken met opvoedingsmethodes, stromingen of sociale/culturele gedachten en meningen. Dat is gewoon hoe de mens in elkaar zit.

In de uitzending van EenVandaag zien we ook een stukje over een Amerikaanse deskundige die de ‘regels’ opsomt van attachment parenting, de benaming van natuurlijk ouderschap in Amerika en Engeland. Juist als je je kind op een zo inlevende mogelijke manier opvoedt, zijn er eigenlijk geen vaststaande regels. Persoonlijk denk ik dat als je van begin af aan echt kijkt naar je baby, meeleeft en je opvoeding aanpast aan haar of zijn behoeftes, je ook al natuurlijk en sensitief met je kind omgaat. Vaak kom je dan uit op (lang) borstvoeding geven en veel (huid) contact met je baby maken door bijvoorbeeld dragen. Met deze biologische behoeften worden alle mensenbaby’s namelijk geboren.

Morgen ga ik verder in op natuurlijk ouderschap en noem ik enkele wetenschappelijke onderzoeken die zeker raakvlakken hebben met deze sensitieve manier van opvoeden.

Reacties

  1. Ga al deze fraaie stukjes eens doorsturen naar mijn fronsende omgeving ;-) Dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan Marlies :) Jij bedankt voor je reactie, daar haal ik weer nieuwe energie uit om door te gaan met dit project!

      Verwijderen

Een reactie posten