Slechte Relatie Beïnvloedt Omgang Baby

Volgens een nieuwe studie van Alice Graham worden baby's al beïnvloedt door een slechte relatie. Door het hoge niveau van agressie tussen de ouders, zowel huiselijk geweld als psychologische onderdrukking (zoals uitschelden, kleineren), kan het de kans van nieuwe moeders vergroten om zelf een harde opvoeder te worden.

Om het mogelijke effect van agressie tussen partners en hun ouderschap te onderzoeken, hebben Graham en haar collega’s de levens van 460 gezinnen gevolgd. De vrouwen hadden een laag inkomen en een gezinssituatie met een hoog agressie risico. De vrouwen werden gevolgd vanaf de geboorte van hun baby tot het kind de leeftijd van 3 jaar bereikte.

Sommige vrouwen werden, triest genoeg, zelfs tijdens hun kraamtijd aan een hoog niveau van agressie van hun partner blootgesteld. Alhoewel de agressie van hun partners wel wat minder werd na de kraamtijd, kwam er een zorgwekkend patroon aan het licht. Hoe meer agressie de moeder tijdens de babytijd meemaakte, hoe meer ze geneigd was om voor een harde vorm van ouderschap te kiezen. De nieuwe moeders gingen agressief gedrag vertonen naar hun kinderen toe. En deze levensweg, van agressie in de relatie tot hard ouderschap, vergroot weer het risico van gedragsproblemen voor hun kinderen.   


Langdurige familieconflicten hebben een negatief effect op de ontwikkeling van kinderen, maar de meeste mensen denken dat dit niet geldt voor baby’s. Dit onderzoek toont aan dat ook baby’s slachtoffer kunnen worden van een slechte relatie. Een agressieve relatie beïnvloedt dus niet alleen je eigen leven, maar ook mogelijk de relatie die je aangaat met je baby.


Referentie
1. A.M. Graham, H.K. Kim, P.A. Fisher. 2012. Partner aggression in high-risk families from birth to age 3 years: associations with harsh parenting and child maladjustment. J Fam Psychol. 2012 Feb;26(1):105-14. Epub 2011 Dec 26.

Reacties