Weinig Stress bij Baby Verkleint Kans op Allergie

Baby’s met weinig stress blijken minder kans te hebben om een allergie te ontwikkelen. Zweedse onderzoekers hebben de samenhang tussen het stressniveau van baby's en de ontwikkeling van allergie en eczeem op latere leeftijd aangetoond.

De wetenschappers namen speeksel af om het cortisolniveau van 203 baby’s te meten. Bij de zes maanden oude baby’s werd op drie verschillende momenten hun speeksel getest. Verder werd er bloed afgenomen met 6, 12 en 24 maanden oud. Daarnaast werden de kinderen regelmatig onderzocht om te kijken of ze al tekenen van allergie vertoonden.

Uit de resultaten bleek dat hoe meer stress de baby’s hadden ervaren, hoe groter de kans op allergie en eczeem was met 24 maanden oud. Eerder bleek al dat baby’s een verhoogd stressniveau hebben als ze een kinderdagverblijf bezoeken: http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/04/creche-levert-stressvolle-baby-op.html. Baby’s met weinig stress bleken een veel lager risico te hebben op het krijgen van deze aandoeningen.


Referentie
1. F. Stenius, M. Borres, M. Bottai, G. Lilja, F. Lindblad, G. Pershagen, A. Scheynius, J. Swartz, T. Theorell and J. Alm. 2011. Salivary cortisol levels and allergy in children: The Aladdin birth cohort.

Reacties