Wel of Niet Ingrijpen bij Vroegtijdig Gebroken Vliezen?

Vruchtwater beschermt jou en je baby tegen invloeden van buitenaf. Als de vliezen breken voordat je baby volgroeid is, bestaat er een verhoogd risico op infecties. Wetenschappers zijn het er niet over eens wat de beste behandeling is van vroegtijdig gebroken vliezen. Bij het breken van de vliezen tussen de 34 en 37 weken zijn er verschillende richtlijnen in omloop. Sommige gynaecologen adviseren om de bevalling direct in te leiden. Andere wachten liever af tot 37 weken en willen de bevalling dan pas opwekken, tenzij er tekenen van infectie ontstaan.

Tijdens een onderzoek onder 532 vrouwen uit heel Nederland, op initiatief van gynaecologen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (UMC+), werden beide opties met elkaar vergeleken. Door loting werd bepaald op welke optie de keuze viel: afwachten of inleiden. Daarna werden de percentages baby’s vergeleken met infectie, longproblemen, noodzakelijke keizersnedes en ontsteking van baarmoeder of placenta.

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de verschillen tussen beide opties verwaarloosbaar zijn. Het direct inleiden van een bevalling bij gebroken vliezen tussen de 34 en 37 weken leidt niet tot een beter resultaat dan afwachten. Bij een directe inleiding wordt de baby te vroeg geboren. Hierdoor is de kans groter dat de baby vaker en langer moet worden opgenomen. Bij een afwachtend beleid komt het vaker voor dat de zwangere wordt opgenomen.

De onderzoekers concluderen dat de vrouwen, waarbij hun late zwangerschap wordt gecompliceerd door het vroegtijdig breken van de vliezen, geen betere uitkomst hebben bij het direct inleiden van de bevalling. Dit geldt zowel voor de zwangere vrouw als voor de foetus. Het afwachtende beleid bij gebroken vliezen is waarschijnlijk de beste optie voor zowel de aanstaande moeder als haar baby.Referentie
1. D.P. van der Ham, S.M.C. Vijgen, J.G. Nijhuis, J.J. van Beek, B.C.  Opmeer, et al. 2012. Induction of Labor versus Expectant Management in Women with Preterm Prelabor Rupture of Membranes between 34 and 37 Weeks: A Randomized Controlled Trial. PLoS Med 9(4): e1001208. doi:10.1371/journal.pmed.1001208.

Reacties