Weten Baby's al Wie de Baas Is?

Sommige mensen zijn dominanter aangelegd dan anderen. Als er een conflict is, dan is de kans groot dat een overheersend persoon aan het langste eind trekt. Weten baby’s al wie de meest dominante persoon tijdens een onenigheid is? Lotte Thomsen en haar collega’s wilden het antwoord op deze vraag weten.

Ze maakten enkele geanimeerde films voor de baby’s om naar te kijken. In de scènes speelden twee cartoon karakters de hoofdrol. Twee blokken met ogen en monden, een smal groen blok en een groot blauw blok. De karakters kwamen elkaar op een gegeven moment tegen. Ze moesten stoppen, omdat ze elkaar in de weg stonden. Een blok moest opzij stappen, maar welke ging het doen?

De onderzoekers creëerden twee verschillende eindes van het verhaal. In één versie, ging het smalle blok opzij, buigde en liet het grote blok passeren. In de andere versie, speelde het grote blok de onderdanige rol. Toen de 10 en 13 maanden oude baby’s de ‘vreemde’ versie zagen, toonden ze duidelijk tekenen van verbazing. Ze staarden langer toen ze het grote blok zagen terug trekken. Om te kijken naar één van de getoonde films, klik hier.

Het lijkt er op dat de onderzochte baby’s verwachtten dat de ‘grote jongen’ zou winnen. Deze uitkomst is consequent met de algemene trend in de natuur. Hoe groter het dier, hoe groter de kans dat directe confrontaties met een ander, kleiner soort in hun voordeel worden beslist. Komen baby’s ter wereld met het idee dat grootte van belang is? Hier is nog geen bewijs voor gevonden. Maar de onderzoekers hebben wel hetzelfde experiment met 8 maanden oude baby’s gedaan. Toen leken de baby’s niet verrast met de onderdanige rol van het grote blok. De resultaten van de studie suggereren dat verwachtingen rondom sociale dominantie worden ontwikkeld tussen  de 8 en 10 maanden oud.  


Referentie
1. L. Thomsen, W.E. Frankenhuis, M. Ingold-Smith, and S. Carey. 2011. Big and Mighty: Preverbal Infants Mentally Represent Social Dominance. Science 331 (6016): 477-480.

Reacties