Willen Baby’s al Meehelpen?

Veel mensen vinden het fijn om anderen te helpen. Maar hoe komen we aan dit gedrag? Worden we behulpzaam geboren? Of leren we het fijn vinden om andere mensen te ondersteunen door onze opvoeding?

Felix Warneken en Michael Tomasello wilden kijken of baby’s van 14 maanden oud al geneigd waren om andere mensen te helpen. Ze bedachten twee experimenten:  
1. Helpen van een volwassen persoon.
Een volwassene probeerde bepaalde objecten te pakken, maar kwam er net niet aan. De baby’s konden de objecten gemakkelijk pakken en zo de persoon helpen.
2. Samen een gezamenlijk doel bereiken.
De baby’s begonnen samen met een volwassene aan een activiteit. De volwassen persoon onderbrak bewust de gezamenlijke activiteit op specifieke momenten. De baby’s konden de activiteit niet alleen voltooien. Hiervoor hadden ze de hulp van een volwassene nodig.

Bij het eerste experiment bleken de baby’s spontaan de volwassenen te gaan helpen door hen het object aan te reiken. In de meeste gevallen reageerden de baby’s al binnen 7 seconden. Zelfs nog voordat de volwassene oogcontact met de baby had gemaakt of het object had benoemd waar hij niet bij kon komen. Bij het tweede experiment probeerden sommige baby’s de volwassen persoon weer mee te laten werken. Wellicht begrepen deze baby’s dat ze de volwassene nodig hadden om de opdracht te voltooien.

Volgens dit onderzoek willen baby’s al meehelpen. De resultaten suggereren dat baby's geboren worden met behulpzaam gedrag. Wel concluderen de onderzoekers dat de sociale vaardigheden van de 14 maanden oude baby’s, in vergelijking met 18 en 24 maanden oude baby’s, nog primitief zijn. Wellicht worden baby’s geboren met een basis van behulpzaamheid, maar ontwikkelt dit gedrag zich verder door opvoeding.
Referentie
1. F. Warneken and M. Tomasello. 2007. Helping and cooperation at 14 months of age.

Reacties