Zorgt Borstvoeding voor Sensitief Ouderschap?

Het geven van borstvoeding heeft veel gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als kind. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben dit al eerder aangetoond. Maar zorgt het geven van borstvoeding ook voor een betere gehechtheid tussen moeder en baby? En maakt borstvoeding moeders gevoeliger naar hun kind toe?

Een Amerikaans onderzoek volgden 152 (aanstaande) moeders vanaf 32 weken zwangerschap totdat hun baby’s 1 jaar oud waren. De moeders hadden allemaal de intentie om hun baby’s borstvoeding te gaan geven.

De resultaten lieten zien dat er een verband was tussen de intentie om te gaan borstvoeden, veilige gehechtheid en sensitief ouderschap. Alhoewel de kwaliteit van omgaan met baby’s, eerdere dan de keuze voor voeding, een voorspeller is van veilige gehechtheid, bleek dat moeders die kozen voor borstvoeding gevoeliger met hun baby’s omgingen.

Borstvoedende moeders toonden meer sensitiviteit tijdens hun interactie met hun 3 maanden oude baby’s, dan de moeders die hadden gekozen voor kunstvoeding. Sensitief ouderschap kan leiden tot een een betere hechting tussen moeder en kind. Zie een eerder blog voor meer informatie over sensitief ouderschap: http://denieuwebaby.blogspot.com/2012/03/zie-jij-je-baby-als-volwaardig-individu.html

Onder moeders die borstvoeding gaven hing een hogere sensitiviteit samen met een langere periode van borstvoeding geven gedurende het eerste levensjaar van hun baby. De resultaten suggereren een link tussen veilige gehechtheid en het geven van borstvoeding.Referentie
1. J.R. Britton, H.L. Britton, V. Gronwaldt. 2005. Breastfeeding, Sensitivity, and Attachment. www.pediatrics.org/cgi/doi/10.1542/peds.2005-2916 doi:10.1542/peds.2005-2916.

Reacties