Zwangerschapscursus Haptonomie

Misschien is het niet de eerste cursus waar je aan denkt als je zwanger bent: zwangerschapshaptonomie. Toch passen zwangerschap en haptonomie goed bij elkaar. Tijdens de zwangerschap willen ouders zoveel mogelijk contact maken met hun baby. Bij haptonomie staat het ontwikkelen van een gevoelensband met het kindje centraal.

Haptonomie ziet het contact met de baby als een persoonlijke en unieke band. Daarom wordt deze zwangerschapsbegeleiding individueel aan ouders gegeven. De cursus begint op het moment dat de bewegingen van de baby voelbaar zijn. Meestal is dit rond de vierde zwangerschapsmaand. Er zijn vijf bijeenkomsten, vier tijdens je zwangerschap en één na de bevalling.Tijdens de cursussen staat het contact maken met het kindje centraal. De partner wordt ook betrokken bij de haptonomische begeleiding. Zo wordt de cursus echt samen beleefd. Het doel van zwangerschapshaptonomie is om al een band te vormen met de baby, voordat hij of zij wordt geboren. Door aanraking van de zwangere buik leren ouders steeds meer contact te maken met hun baby. Er wordt ook ingegaan op het voorbereiden op de bevalling. De nadruk ligt op het omgaan met pijn en het opvangen van de weeën. Ook het wegnemen van eventuele angsten voor de bevalling wordt besproken.

Na de bevalling volgt er nog een afsluitende bijeenkomst. Dan is er ruimte om te praten over de bevalling en hoe de ouders alles hebben beleefd. Ook de omgang met de nieuwe baby is een aandachtspunt. Cursussen zwangerschapshaptonomie worden door heel Nederland gegeven. Voor haptonomische begeleiding bij jullie in de buurt, klik hier 


Reacties

  1. Ik heb zelf ook een zwangerschapscursus met haptonomische benadering gehad en moet zeggen dat ik er super veel baad bij heb gehad. Echt een aanrader wanneer je in contact wil komen met je ongeboren kindje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi Margo, je ervaring met zwangerschapshaptonomie. Het lijkt me ook een fijne manier om in contact te komen met je baby in de buik :)

      Verwijderen

Een reactie posten