Baby's Kunnen al Zindelijk Worden

Afgelopen woensdag hebben we het gehad over de vraag of baby’s zonder luiers kunnen leven (http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/06/hebben-babys-luiers-nodig.html). Alhoewel er meestal in de Westerse cultuur wordt verondersteld dat baby’s luiers nodig hebben, blijkt uit antropologisch onderzoek en andere culturen dat deze gedachte niet juist is. Sterker nog: baby’s zijn zelfs al in staat om zindelijk te worden.

Door baby zindelijkheids communicatie (BZC) toe te passen, kan een kind al jong zindelijk worden. BZC is een rustig, natuurlijk proces waarbij baby’s leren, met liefdevolle aandacht van hun ouders, om aan te geven wanneer ze moeten poepen of plassen. Het is een hele andere manier van zindelijk worden, dan de meeste Westerse ouders gewend zijn. Toch blijken ook ouders in Nederland te kiezen voor BZC als zindelijkheidsmethode .

Om BZC goed toe te passen, is het belangrijk om rekening te houden met vier factoren;
1. Tijd
Baby’s hebben vaak bepaalde tijden dat ze hun behoefte doen. Bijvoorbeeld als ze wakker worden of hebben gegeten.
2. Signalen
De meeste baby’s blijken duidelijke signalen af te geven vlak voordat ze moeten plassen of poepen, zoals het trekken van een ‘raar’ gezicht.
3. Intuïtie

Sommige moeders voelen simpelweg aan dat hun baby moet gaan. De intuïtie kan zich ook verder ontwikkelen naarmate BZC langer wordt toegepast.
4. Communicatie

BZC is een onderling ‘gesprek’ tussen ouder en baby. De meeste ouders gebruiken een specifiek geluid en houden de baby steeds in dezelfde positie tijdens de ontlasting. Baby's leren dan ook de tekenen van hun ouders. 

Waarom zou je als Westerse ouder baby zindelijkheids communicatie overwegen? Het vraagt veel aandacht en concentratie van de ouders. Zeker in het begin, wanneer baby en ouder elkaar nog helemaal moeten leren kennen. Ook 'ongelukjes' kunnen voorkomen, het zindelijk maken zal niet meteen goed gaan. Sommige ouders kiezen er dan ook voor om hun baby toch parttime luiers te laten dragen, bijvoorbeeld 's nachts.

Naast intensieve(re) zorg, zitten er ook zeker voordelen aan BZC. Kinderen worden (veel) vroeger zindelijk, het is goedkoop, milieuvriendelijk en fijn voor de babyhuid (geen luieruitslag!). Toch is het grootste voordeel, volgens veel ouders die BZC ervaren, dat ze hun baby volledig leren kennen. De band tussen ouder en baby is diep, doordat ze optimaal op elkaar zijn ingespeeld.


Zelf heb ik BZC niet toegepast. Mijn driejarige zoon is momenteel bezig met zindelijk worden. Heel normaal in onze cultuur, maar is het ook biologisch gezien normaal? Of zelfs gewenst? Nu ik meer over het onderwerp weet, vraag ik het me af. Wellicht zouden we - ook in onze cultuur - serieus moeten overwegen om onze kinderen al eerder zindelijk te laten worden. Ze hebben er tenslotte de capaciteiten voor. Als je interesse in baby zindelijkheids communicatie is gewekt, klik dan hier voor meer informatie.

Reacties