Babykriebels - Ervaring

Afgelopen donderdag hebben we het gehad over de wetenschappelijke kant van babykriebels: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/05/bestaan-babykriebels-echt.html. De wetenschappers concludeerden na bijna 10 jaar onderzoek dat babykriebels fundamentaal aanwezig zijn. Het blijkt een emotioneel signaal van de hersens te zijn om aan te geven dat de tijd rijp is voor het krijgen van een kind.

Zelf heb ik al regelmatig babykriebels mogen ervaren. Bij mij begon het al jong. Rond mijn 21e kreeg ik mijn eerste ‘lading’ babykriebels. Ik kon aan niets anders meer denken. Overal kwam ik zwangere vrouwen en baby’s tegen. Ik zat nog midden in mijn studie, maar ik las liever een blad over baby’s dan een studieboek.

Op een gegeven moment gingen de kriebels weer liggen. Alsof ze me even rust gunden. Na het behalen van mijn diploma, waren ze er echter meteen weer. Dit keer nog heftiger dan voorheen. Ik had inderdaad, zoals ook uit het ‘babykriebels’ onderzoek bleek, alleen maar positieve gedachten rondom het krijgen en opvoeden van een kindje. Inmiddels 23 jaar en samenwonend met een partner die ook graag kinderen wilde, was de beslissing snel genomen. Twee weken daarna was ik zwanger.

Ongeveer één jaar na de geboorte van onze eerste dochter, kwamen de babykriebels weer terug. Maar dit keer nog niet zo hevig. Ze waren meer latent aanwezig, ik kon nog wel aan andere dingen te denken. Ik zag ook de mindere kanten van het krijgen van een tweede kindje, daardoor kon ik de knoop toen niet doorhakken. De babykriebels gingen na een paar maanden weer weg. Pas toen onze dochter vier jaar werd, kreeg ik ze weer. Dit keer werden ze steeds heviger, totdat ik opnieuw weer aan niets anders dan baby’s kon denken. Alle beren op de weg bestonden in eens niet meer. We besloten om voor een tweede kindje te gaan en kort daarna was ik opnieuw zwanger.  

Inmiddels heb ik al een paar jaar nauwelijks babykriebels meer gehad. Ze kwamen soms even opzetten, maar gingen daarna snel weer liggen. Ik vertrouw er maar op dat mijn hersens me het ultieme ‘babykriebel’ gevoel weer gaan geven op het moment dat we allebei klaar zijn voor gezinsuitbreiding!

Reacties