Baby's Onderscheiden Vrolijke en Droevige Muziek

Baby’s van slechts vijf maanden oud kunnen al het verschil tussen een liedje met veel en weinig ritme opmerken. En vanaf dat ze negen maanden oud zijn, kunnen baby’s al vrolijke liedjes onderscheiden van droevige nummers. Dit bleek uit een Amerikaanse onderzoek.

Hoofdonderzoeker Douglas Gentile en zijn collega’s bestudeerden 96 baby’s. Op de leeftijd van drie, vijf, zeven en negen maanden kregen de baby’s 10 muziekfragmenten te horen. Vrolijke fragmenten waren bijvoorbeeld ‘Ode to Joy’ van Beethoven's Ninth Symphony en Bach's ‘Brandenburg Concerto 3’. Droevige muziek was bijvoorbeeld Beethoven's ‘Symphony 7’ en Greig's ‘Aase's Death.’

De wetenschappers monitorden de gezichtsuitdrukkingen van de baby’s terwijl de muziekfragmenten werden afgespeeld. Het geluid kwam uit een beeldscherm. ‘Tijdens baby onderzoeken kijk je naar alles wat baby’s al beheersen. En één daarvan is kijken,’ geeft Gentile aan. Als de baby wegkeek van het scherm, werd het muziekfragment gestopt en een nieuwe gestart.

Op het moment dat een vrolijk lied werd vervangen door een droevig nummer en andersom, keken de baby’s langer naar het scherm. Hieraan konden de onderzoekers aflezen dat de baby’s het verschil konden opmerken. ‘Als baby’s gewend raken aan fragmenten van droevige muziek, raken ze verveeld en kijken ze weg als er liedjes in dezelfde categorie na komen. Maar als we een nieuwe categorie laten horen, zoals vrolijke muziek, dan keken ze weer naar het scherm,’ zegt Gentile. De vijf en zeven maanden oude baby’s konden ook wel het verschil opmerken, maar het was niet zo overduidelijk als bij de negen maanden oude baby’s.

De studie laat zien op welke leeftijd baby’s verschillen in muziek gaan opmerken, maar ook dat muziek een groot emotioneel belang heeft. ‘Dit onderzoek geeft aan dat muziek emotionele communicatie bevat. Baby’s zijn namelijk in staat om de emoties te lezen van verschillende muziekfragmenten, ver voordat ze leren praten,’ concludeert Gentile.


Referentie
1. R.A. Flom, D.A. Gentile and A.D. Pick. 2008. Infants’ discrimination of happy and sad music.  Infant Behavior and Development, 31, 716-728.

Reacties