Baby’s Persoonlijke Slaapbehoefte

De hoeveelheid slaap die baby’s nodig hebben, blijkt enorm te variëren. Sommige baby’s hebben vele uren nodig en andere doen het prima op slechts 9 uur per dag. Een Zwitsers onderzoek heeft dit aangetoond.

De wetenschappers keken naar de verschillen in slaap per 24 uur van gezonde kinderen tussen de 12 maanden en 10 jaar oud. De groeicurves werden hierbij ook nauwlettend in de gaten gehouden. In totaal namen 305 kinderen deel aan slaap-gerelateerde interviews en metingen van lengte en gewicht met 12, 18 en 24 maanden oud. Daarna werden de kinderen jaarlijks tot aan hun tiende jaar gecontroleerd.

De slaaptijd gedurende de baby en peuterperiode liet een enorme variabiliteit zien. De hoeveelheid slaap bleek echter de groeicurve van de kinderen niet te beïnvloeden. Ook blijkt de groei per kind, onafhankelijk van hoeveel slaap ze nodig hadden, ieder jaar te fluctueren. De onderzoekers raden een individuele aanpak voor slaapgedrag aan. De verwachtingen van hoeveel slaap normaal en gezond is, zou moeten worden aangepast aan de persoonlijke slaapbehoefte van ieder kind.


Referentie
1. Jenni OG, Molinari L, Caflisch JA, Largo RH. 2007. Sleep duration from ages 1 to 10 years: variability and stability in comparison with growth. Pediatrics. 2007 Oct;120(4):e769-76.

Reacties