Baby’s Zijn Geboren Dansers

Baby’s tonen meer interesse in het ritme van muziek, dan het gepraat van mensen om hen heen. Dit blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van York. In totaal deden 120 baby’s mee aan het onderzoek. Ze kregen geluidsfragmenten van klassieke muziek, pratende mensen en ritmische beats te horen. De reacties van de baby’s op alle geluiden werd vastgelegd op video.

De videobeelden van de kinderen werden vervolgens beoordeeld door professionele dansers. Ze keken naar in hoeverre de baby’s zich ritmisch meebewogen op de muziek. Alle 120 kinderen bleken met hun lichaam ritmisch te reageren op het horen van muziek. Tijdens het luisteren naar de geluidsfragmenten van pratende mensen toonden de baby’s helemaal geen ritmische reactie.

Baby’s met een goed ontwikkeld ritmegevoel bleken meer plezier te hebben tijdens het beluisteren van de muzikale geluidsfragmenten. ‘Het ritme van de muziek zorgt voor een reactie bij de kinderen en niet andere kenmerken zoals de melodie,’ geeft onderzoeker Marcel Zentner aan. De resultaten tonen aan dat baby’s die goed in staat waren om hun lichaam op de maat van de muziek te laten bewegen, meer lachten dan de anderen. Daarbij hebben blijkbaar alle baby’s een aangeboren gevoel voor ritme en zorgt dit ervoor dat ze al jong dansende bewegingen maken bij het horen van muziek.Referentie
1. M. Zentner and T. T. Eerola. 2010. Rhythmic engagement with music in infancy. March 15, 2010, doi: 10.1073/pnas.1000121107.

Reacties