Beperkt een Baby Je Vrijheid?

De verzorging van een baby is intensief. Daar zal iedere moeder het over eens zijn. Er wordt veel van je gevraagd. Er kan 24/7 een beroep op je worden gedaan en dat is wennen. Allemaal waar. Maar beperkt een baby wel echt je vrijheid? Of ligt dit helemaal aan je eigen interpretatie en invulling van je leven na de geboorte van de baby?

Ik was 23 toen ons eerste kindje werd geboren. Alhoewel mijn omgeving me er regelmatig aan wilde laten herinneren dat ik vanaf nu voor altijd mijn echte vrijheid en jeugd kwijt was, voelde ik me heel anders. Ik had me namelijk nog nooit zo vrij gevoeld. Op dat moment realiseerde ik me dat vrij zijn een gevoel is, wat je voor een groot deel zelf in de hand hebt.

Ik wil niet beweren dat er geen moeilijke momenten zijn geweest. Natuurlijk vond ik het soms ook zwaar. Maar voor het overgrote deel leefden we - na de geboorte van onze dochter - eigenlijk vrijer dan ooit. We hoefden geen rekening te houden met haar dutjes, want ze deed haar slaapjes lekker bij mij in de draagdoek. Geen vaste slaaptijden, gewoon go with the flow.

Met een baby kun je geen (verre) reizen maken. Tenminste, zo denken veel mensen. Voor ons betekende haar komst juist een kans op samen meer van de wereld te zien. Grote tassen, volle kofferbakken? Viel hier reuze mee. Borstvoeding was uiteraard altijd bij de hand, draagdoek nam maar weinig plaats in beslag en samen met wat kleren en een paar luiers waren we al klaar om te gaan. Voor de rest hadden we meer dan genoeg aan elkaar.

Natuurlijk kunnen sommige activiteiten meer tijd kosten. En kunnen dagen soms heel anders lopen. Als je baby bijvoorbeeld een moeilijke dag heeft, dan kunnen de leukste plannen in het water vallen. Maar hoe je met alle gebeurtenissen en veranderingen omgaat, dat bepaal je zelf. Er is niet maar één manier om met baby's om te gaan. Het hoeft niet volledig georganiseerd te zijn. Ook is het geen noodzakelijkheid om dagelijks een strak tijdschema 'af te werken'. Misschien leggen we onszelf wel beperkingen op, die er helemaal niet hoeven te zijn. De omgang met je baby mag ook relaxed, gezellig en niet aan tijd gebonden zijn. Een nieuw leven; lang leve de vrijheid.


Reacties