Connectie tussen Vruchtbaarheidsbehandeling en Geboorteafwijkingen

Baby’s verwerkt met behulp van vruchtbaarheidsbehandelingen hebben een hogere kans op geboorteafwijkingen. De vraag is echter of dit ligt aan de behandeling of aan de (on)vruchtbaarheid van de koppels?  Een grote Australische studie geeft aan dat mogelijk beide aspecten een rol spelen.

De onderzoekers gebruikten gegevens van bijna 303.000 baby’s die op de natuurlijke manier zijn verwerkt en 6.163 baby’s geboren met behulp van vruchtbaarheidsbehandelingen. De wetenschappers keken naar de geboorteafwijkingen in vergelijking met het type van vruchtbaarheidsbehandeling. Ze maakten ook gebruik van de gegevens van drie vergelijkingsgroepen. Deze vrouwen waren wel op natuurlijke wijze zwanger geworden, maar hadden ook een geschiedenis met vruchtbaarheidsproblemen.

IVF bleek geen groter risico op geboorteafwijkingen te leveren, dan verwekking via de natuurlijke manier. Maar afwijkingen werden wel vaker gevonden bij de vruchtbaarheidsbehandeling ICSI. Bij deze behandeling wordt er één spermacel direct in de eicel geïnjecteerd. Ongeveer 10 procent van baby’s die op deze wijze werden geboren, bleken geboorteafwijkingen te vertonen. Dit staat tegenover 6 procent voor baby’s verwerkt op de natuurlijke manier.

Bij het gebruik van bevroren embryo’s bleek de kans kleiner op geboorteafwijkingen, dan bij gebruik van ‘verse’ embryo’s. Davies geeft aan dat embryo’s met afwijkingen mogelijk niet goed in deze omstandigheden kunnen overleven, daarom blijven de gezondste embryo’s over na bevriezing. Vrouwen die op de natuurlijke manier zwanger werden en een voorgeschiedenis met vruchtbaarheidsproblematiek hadden, bleken ook een hogere kans te hebben op baby’s met geboorteafwijkingen. De resultaten suggereren dat zowel de keuze van de vruchtbaarheidsbehandeling als de vruchtbaarheidsproblemen zelf kunnen zorgen voor een hogere kans op geboorteafwijkingen.

‘Ik wil mensen niet bang maken, want het overgrote deel van alle baby’s wordt gezond geboren,’ geeft hoofdonderzoeker Michael Davies aan. Koppels kunnen kiezen voor IVF zonder sperma injectie en hun embryo’s laten invriezen. Daarnaast kunnen ze besluiten om er slechts één of twee tegelijk te laten plaatsen. Volgens Davies zorgen al deze voorzorgsmaatregelen voor meer kans op een gezonde baby.

Referentie
1. M.J. Davies, V.M. Moore, K.J. Willson, P. Van Essen,, K. Priest, H. Scott, E.A. Haan and A. Chan. 2012. Reproductive Technologies and the Risk of Birth Defects. The New England Journal of Medicine 2012; 366:1803-1813.

Reacties