Doula Zorgt voor Fijne Bevallingservaring


Na negen maanden zwangerschap volgt het absolute hoogtepunt: de geboorte van jullie baby. Voor veel vrouwen is de bevalling niet iets waar ze naar uitkijken. Vaak komen er intense emoties bij kijken. Een doula, ook wel bevallingscoach genoemd, kan je helpen om deze emoties te plaatsen. Tijdens jouw bevalling geeft ze je psychische, emotionele en informatieve ondersteuning.


Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer doula’s een geboorte begeleiden, bevallingen korter zijn en minder complicaties hebben. Ook zijn de baby’s gezonder en gaat de borstvoeding gemakkelijker. De herinnering van de bevalling draag je voor altijd bij je. Doula’s erkennen de geboorte als één van de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van een vrouw.

Een doula begrijpt de fysieke gebeurtenissen van een geboorte en vervult de emotionele behoeften van de bevallende vrouw. Ook in het voortraject kan ze je al helpen met het opstellen van een geboorteplan. Tijdens de bevalling draagt ze er zorg voor dat deze plannen ook werkelijk worden uitgevoerd.

Een verloskundige is vaak maar een deel van je bevalling erbij. Een doula is vanaf het begin bij je bevalling en blijft tot de geboorte heeft plaatsgevonden. Mochten er problemen ontstaan tijdens de bevalling, dan kan een doula je helpen om (moeilijke) beslissingen te nemen. Ze zorgt er ook voor dat de communicatie tussen jou, je partner, verloskundige/gynaecoloog en kraamhulp goed verloopt. Ze geeft je partner de ruimte om op zijn manier betrokken te zijn bij de bevalling. Mocht je interesse zijn gewekt om te bevallen met behulp van een doula, klik dan hier voor meer informatie.

Reacties