Effect van Billendoekjes op de Babyhuid

De meeste ouders kiezen voor babydoekjes om hun baby te verschonen. Het gebruik van een katoenen doekje met alleen water om baby’s billen schoon te maken, heeft niet vaak de voorkeur. Maar kan het gebruik van billendoekjes zorgen voor een negatief effect op de babyhuid? Of zorgen babydoekjes juist voor meer hydratatie van de huid?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden vond er in 2010 een onderzoek plaats naar het effect van billendoekjes op de babyhuid. Voor het onderzoek werden 280 pasgeboren gezonde baby’s met een alcoholvrij babydoekje (140 baby’s) of een katoenen doekje met water (140 baby’s) verschoond. De eerste vier levensweken werden baby’s billen op de aangewezen wijze schoongemaakt. Daarna werd de huid van de baby’s onderzocht op pH gehalte (zuurtegraad), de mogelijke aanwezigheid van huidirritatie en de hydratatie van de huid. In totaal hebben 254 baby’s het onderzoek helemaal doorlopen (90,7%).

Babydoekjes bleken inderdaad de huid van de baby’s te hydrateren. Het hydratatie effect was echter hetzelfde bij de baby’s die met een katoenen doekje met water waren verschoond. De onderzoekers vonden geen negatief effect bij het gebruik van billendoekjes op de babyhuid. De keuze voor water of billendoekjes maakt dus voor de verzorging van de huid weinig verschil. Maar als ouders toch de voorkeur geven aan het gebruiken van babydoekjes voor de luierverschoning, dan kunnen ze dit – volgens de onderzoekers - met een gerust hart doen.
Referentie
1. T. Lavender, C. Furber, M. Campbell, S. Victor, I. Roberts, C. Bedwell and M.J. Cork. 2012. Effect on skin hydration of using baby wipes to clean the napkin area of newborn babies: assessor-blinded randomised controlled equivalence trial. BMC Pediatr. 2012 Jun 1;12(1):59.

Reacties