Hebben Baby’s Luiers Nodig?

In de Westerse wereld kunnen we er haast geen voorstelling van maken; een baby zonder luier. Het is in onze cultuur zo de norm, dat baby’s en luiers gewoon met elkaar verbonden zijn. In andere delen van de wereld, zoals India, Azië en delen van Afrika, laten ouders hun baby’s billen onbedekt. Luiers worden daar gezien als onnodig en vies. Wanneer baby’s moeten plassen of poepen, houden ouders ze boven bijvoorbeeld een toilet of gewoon open grond, totdat ze de ontlasting hebben gedaan.

Marcel en Rachel deVries ontdekten tijdens hun onderzoek naar cultuur en de invloed daarvan op toilettraining, dat de Oost-Afrikaanse stam Digo er een duidelijke visie over zindelijkheidstraining op na houdt. De Digo’s vinden dat baby’s met toilettraining kunnen beginnen vlak na de geboorte. Het zindelijk maken van de baby’s gebeurt al in de eerste weken van hun leven.

Hoe weten de ouders wanneer hun baby’s naar het toilet moeten? In de Digo cultuur brengen baby’s veel tijd door met hun ouders. Door vaak bij ze te zijn, leren de ouders de tekenen te herkennen van ‘het moeten gaan’ van hun baby’s. En uiteindelijk leren de baby’s hun plas of poep op te houden totdat moeder of vader het ‘ok’ signaal geeft. Meestal door een kreet zoals ‘sheee-sheee’of ‘shuuuus’. De Digo stam heeft er geen problemen mee als hun baby’s ‘ongelukjes’ maken. Niemand vindt het erg dat baby’s mogelijk zorgen voor wat urine op kleren of de vloer. Ongelukjes gebeuren en schoonmaken maakt deel uit van het ouderschap.

Door te beginnen met zindelijksheidstraining vanaf dag één na geboorte, zijn de baby’s van de stam zindelijk met 5 tot 6 maanden oud. Volgens de onderzoekers suggereert het succes van de vroege Digo training dat sociale/culturele factoren belangrijk zijn bij zindelijksheidstraining. Baby’s blijken wel in staat om jong zindelijk te worden, in tegenstelling tot de Westerse opvattingen. Hier wordt zindelijkheid pas vanaf het tweede levensjaar als mogelijkheid gezien. Baby’s kunnen dus wel zonder luiers, de vraag is alleen of dat bij onze huidige Westerse cultuur past.
Referentie
1. M.W. deVries and M.R. deVries. 1977. Cultural relativity of toilet training readiness: A perspective from East Africa. Pediatrics, 60: 170-177.

Reacties

 1. Dat past prima bij onze Westerse cultuur, hoor!
  Ik deed en doe het zelf (al gebruik ik wel parttime luiers), net zoals steeds meer mensen die ik ken. En het voelt heel juist om dat te doen; je kind in zijn of haar luier laten poepen voelt voor mij echt tegen de natuur in.
  Ik heb er een pagina over op mijn website, en daarop staan ook weer een aantal links:
  http://douladolfijn.be/baby-zindelijkheids-communicatie.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Agnes,
  Bedankt voor je reactie! Mooi om te lezen dat je zelf baby zindelijkheids communicatie toepast. Ik wil deze week nog een blog eraan wijden en zal zeker naar je website gaan kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, De Nieuwe Baby, leuk! (En kijk dan zeker ook eens naar die links die ik erbij zette.)

   Verwijderen

Een reactie posten