Helpen Computerspelletjes Baby's Vaardigheden Ontwikkelen?

Baby's kunnen al leren om hun aandacht te focussen. Volgens een nieuw Engels onderzoek is het eerste bewijs hiervoor gevonden. Met een betere concentratie kunnen baby's gemakkelijker nieuwe vaardigheden aanleren. De studie liet zien dat een serie van concentratie gerichte computerspelletjes baby’s helpen met het ontwikkelen van hun vaardigheden.  

Tijdens het onderzoek werden 42 baby’s verdeeld in twee groepen. In totaal deden alle 11 maanden oude baby’s op vijf verschillende dagen mee aan de studie. De eerste groep baby’s kreeg een computerscherm te zien met daarop targets die ze konden volgen. De tweede groep kreeg alleen tekenfilms te zien. Naderhand kregen alle baby’s diverse testen om hun concentratieniveau te meten.

De frontale kwab van de hersens is bij baby’s nog minder ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat ze minder concentratievermogen hebben. Baby’s die de eenvoudige computerspelletjes hadden gedaan, bleken zich langer te kunnen concentreren op plaatjes. Ook kon de eerste groep zich langer focussen op speelgoed, zonder dat ze werden afgeleid. De tweede groep baby's toonden geen verbetering in hun concentratieniveau.

‘We houden van de onschuld van de eerste levensjaren: de vraag is, willen we dit intact laten of volgen we de wetenschap die suggereert dat we zo vroeg mogelijk moeten starten met educatie?’, zegt hoofdonderzoeker Sam Wass. Hij geeft wel aan dat meer onderzoek gewenst is. Er moet een vervolgstudie komen om te kijken of de verbeterde concentratie van de tweede groep baby’s ook op de lange termijn doorwerkt.Referentie
1. S.V. Wass, K. Porayska-Pomsta and M.H. Johnson.2011. Training attentional control in infancy. Current Biology 21 (18), 1543-1547.

Reacties