Hersens Borstvoedende Moeder Intenser met Baby Bezig

Uit een recent onderzoek blijkt dat borstvoeding mogelijk de band tussen moeder en kind helpt te ontwikkelen. Voor veel vrouwen staat al vast dat borstvoeding geven de band met hun kind verstevigd. Maar dit is de eerste studie die aantoont met hersenscans dat borstvoedende moeders echt anders reageren op hun baby’s.

Hoofdonderzoekster Pilyoung Kim en haar collega’s onderzochten 17 nieuwbakken moeders. Negen vrouwen gaven hun baby’s borstvoeding en acht baby’s kregen kunstvoeding. Twee tot vier weken na de geboorte kregen alle moeders MRI-scans. Terwijl ze in de scan lagen, hoorden ze opnames van huilgeluiden van hun eigen baby en van andere baby’s. De onderzoekers analyseerden ook het gedrag van de moeders in hun eigen huis. De vrouwen werden gefilmd terwijl ze interactie met hun pasgeboren baby’s hadden. De onderzoekers bekeken hoeveel liefde en sensitiviteit de moeders aan hun baby's gaven.

Op de MRI-scans was een boost van hersenactiviteit te zien bij de borstvoedende moeders. Vooral in de hersensdelen die samenhangen met verzorgend en ouderlijk gedrag. Moeders die borstvoeding gaven, toonden een grotere activiteit in diverse hersengebieden, zoals de frontale gyrus, de basale ganglia en de amygdala. De geactiveerde hersensdelen die de borstvoedende moeders lieten zien, zijn mogelijk verantwoordelijk voor empathie.

Volgens de onderzoekers kan een hoge activiteit in deze regio’s mogelijk ervoor zorgen dat borstvoedende moeders zich beter kunnen inleven in hun baby’s gevoelens en gedrag. Dit bleek ook uit de huisbezoeken. ‘Deze hersengebieden doen zeker iets om het proces van informatie van de baby te helpen verwerken en mogelijk motiveert het de moeder om met meer empathie te reageren,’ geeft Kim aan. Het is mogelijk dat hormonen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding, zoals oxytocine, bijdragen aan de hersenactiviteit en de gedragsveranderingen van de moeder. Volgens Kim benadrukt de studie het belang van borstvoeding geven. Moeders die borstvoeding geven, zouden gesteund moeten worden.


Referentie
1. P. Kim, S.E. Jenkins, M.E. Connolly, C.M. Deveney, S.J. Fromm, M.A. Brotman, E.E. Nelson, D.S. Pine and E. Leibenluft. 2011. Breastfeeding, Brain Activation to Own Infant Cry and Maternal Sensitivity. Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Reacties