Huid Op Huid Contact Troost Baby’s bij Hielprik

Van de noodzakelijkheid van huid op huid contact voor baby’s, ook wel kangaroeën genoemd, wordt steeds meer het belang ingezien. Niet alleen door ouders, maar ook in de medische wereld wordt kangaroeën toegepast om de baby te helpen bij zijn ontwikkeling.

Een Amerikaans onderzoek onderstreept het belang van huid op huid contact voor baby’s. De wetenschappers bestudeerden 30 pasgeboren baby’s, terwijl ze de hielprik ondergingen. De helft van de baby’s werd vastgehouden door hun moeders. Moeder en kind hadden volledig huidcontact. De controlegroep baby’s hadden geen huidcontact gedurende de hielprik.

De onderzoekers bekeken de effectiviteit van de gekozen manier. Ze vergelijkten hoeveel de twee groepen baby’s huilden en hoeveel ze grimassen trokken. Ook werd hun hartslag geanalyseerd. Dit gebeurde tijdens het geven van de hielprik en kort nadat het bloed was afgenomen.

De huidcontact groep huilden 82% minder dan de controlegroep. Ook het trekken van grimassen was 65% minder bij de huidcontact groep. De hartslag van de baby’s die hadden gekangaroed bij hun moeder, was ook vele malen lager dan van de baby’s zonder huidcontact. Huid op huid contact is een opvallend goede manier om pijn te verlichten gedurende de hielprik, zo concluderen de onderzoekers.Referentie
1. L. Gray, L. Watt, E.M. Blass. 2000. Skin-to-skin contact is analgesic in healthy newborns. Pediatrics. 2000 Jan;105(1):e14.

Reacties

  1. Hallo,

    Ik doe de opleiding verzorgende IG richting van kraamzorg. Ik zit in mijn laatste jaar en moet dit jaar een scriptie maken. Mijn onderwerp van mijn scriptie is “wat is het effect van huid op huid contact tijdens de hielprik. Nou las ik dit artikel hier boven en zou ik daar graag meer informatie over willen hebben. Kun u mij daar bij helpen?

    Met vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten