Is Zwangerschapszwemmen een Veilige Activiteit?

Zwangerschapszwemmen wordt vaak gezien als de ideale activiteit voor zwangere vrouwen. Ze profiteren van de gewichtloosheid van het water en de kans op blessures is erg klein. Voor veel vrouwen is het ook een ontspannende bezigheid. Maar hoe zit het met de desinfecterende middelen, zoals chloor, die in zwembaden worden gebruikt? Kan dit mogelijk ongewenste effecten met zich meebrengen voor de foetus?

Deense wetenschappers wilden onderzoeken of er een verband was tussen vroeggeboortes, verminderde foetus groei, geboorteafwijkingen en zwangerschapszwemmen.
Ze verzamelden data van 74.486 zwangere vrouwen. Tussen 1996 en 2002 werden de zwangeren twee keer gevraagd naar hun sportieve activiteiten. De onderzoekers vergeleken zwemmers met vrouwen die geen sport bedreven. Daarnaast namen ze ook een andere sport (fietsen) mee. Dit om er zeker van te zijn dat de resultaten niet te maken hadden met het effect van sporten op zich.

Zwangerschapszwemmen bleek net zo veilig voor de foetus als fietsen. Het maakte hierbij niet uit of vrouwen maar af en toe deden zwemmen of meer dan 1,5 uur per week. In vergelijking met de niet-sporters, bleken de zwemmende vrouwen in het eerste en tweede trimester zelfs een licht lager risico op vroeggeboorte of het krijgen van een baby met geboorteafwijkingen te hebben. De onderzoeksresultaten geven aan dat zwemmen tijdens de zwangerschap geen negatieve effecten voor de foetus met zich meebrengt. Zwangerschapszwemmen is voor zowel de moeders als de baby een veilige activiteit.Referentie
1.
M. Juhl, M. Kogevinas, P.K. Andersen, A.M. Andersen and J. Olsen. 2010. Is swimming during pregnancy a safe exercise? Epidemiology. 2010 Mar;21(2):253-8.

Reacties