Keizersnede Verdubbelt Risico op Overgewicht

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat een keizersnede twee keer zoveel risico geeft op het ontwikkelen van overgewicht, in vergelijking met baby’s die via de natuurlijke weg worden geboren. De wetenschappers vonden een verdubbeling van de kans op obesitas bij de tijd dat de kinderen drie jaar oud waren.

Voor het onderzoek werden 1.255 baby’s tussen 1999 en 2002 gemeten en gewogen bij de geboorte. Op driejarige leeftijd werd dit herhaald. Ongeveer 25 procent van alle geboortes waren keizersnedes en de rest vaginale geboortes.

Van de vaginale geboortes bleek 7,5 procent van de kinderen met drie jaar overgewicht te hebben. Van de baby’s die geboren waren via een keizersnede, had 16 procent te kampen met overgewicht. Uit het onderzoek bleek ook dat moeders die met een keizersnede bevielen, zelf vaak kampen met een te hoog BMI. Ook het geboortegewicht van hun baby’s was hoger. De onderzoekers suggereren dat het overgewicht van de moeders niet de oorzaak is van het latere overgewicht van hun kinderen.

Ze geven aan dat een mogelijke oorzaak van het hogere risico op overgewicht de negatieve invloed van de keizersnede is op de darmflora van baby’s. Dit heeft weer gevolgen voor de manier waarop de kinderen in staat zijn om hun voedsel te verwerken. De onderzoekers vinden dat zwangere moeders op de hoogte moeten worden gebracht van het mogelijke obesitas risico van hun baby’s als ze met een keizersnede ter wereld komen.
Referentie
1. S. Huh et al. 2012. C-sections double childhood obesity risk. Boston Children’s Hospital. Article published in Archives of Disease in Childhood.

Reacties