Leefstijl Geen Invloed op Beweeglijkheid Sperma

De manier waarop mannen leven blijkt nauwelijks invloed te hebben op de beweeglijkheid van hun sperma. Britse onderzoekers trokken deze conclusie na het bestuderen van het sperma van 2.249 mannen. Ze bezochten met hun partners een vruchtbaarheidskliniek.

Daarnaast kregen de mannen een vragenlijst over hun leefstijl voorgelegd. Ze werden onderverdeeld in twee groepen: 949 mannen met een te lage concentratie beweeglijke spermacellen en 1300 mannen met genoeg beweeglijk zaad. Oorzaken van het minder bewegen van de spermacellen waren onder andere: operaties aan de teelballen, fysiek werk en het dragen van strak ondergoed. Overgewicht, roken, alcohol of drugsgebruik bleken de beweeglijkheid van de sperma niet te beïnvloeden.  

De onderzoeksresultaten suggereren dat leefstijl de kwaliteit van het sperma nauwelijks beïnvloedt.
Het blijft volgens de wetenschappers belangrijk om gezond te leven, zodat de vruchtbaarheid kan worden geoptimaliseerd. Mogelijk heeft de leefstijl namelijk wel effect heeft op andere factoren die de kwaliteit van sperma bepalen, zoals de vorm van de zaadcellen en het DNA.


Referentie
1. A.C. Povey, J.A. Clyma, R. McNamee, H.D. Moore, H. Baillie, A.A. Pacey and N.M. Cherry. 2012. Modifiable and non-modifiable risk factors for poor semen quality: a case-referent study. Human Reproduction: des183 doi: 10.1093/humrep/des183.

Reacties