Mijn Borstvoedende Hersens

Dit 365-dagen project heeft me al vaak inzicht momenten opgeleverd. Dit gebeurde afgelopen maandag opnieuw. De blog over een recent onderzoek over de hersens van borstvoedende moeders (http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/06/hersens-borstvoedende-moeder-intenser.html) maakte veel in me los.

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik van plan om te gaan voor een behoorlijke autoritaire opvoeding. In ieder geval behoorlijk strict, want mijn kinderen ‘mochten niet over me heen gaan lopen’. Nu denk ik: wat naïef en onwetend. Maar na de bevalling gebeurde er haast een wonder. Tenminste; zo voelde het voor mij. Al meteen tijdens de kraamtijd kwam ik een hele andere kant van mezelf tegen. Meelevend, verzorgend, bezorgd en dat alles eigenlijk met hoofdletters. Alles draaide om ons kind.

Na het lezen van het onderzoek, begrijp ik waarom mijn ‘opvoedingsstrategie’ in zo’n korte tijd compleet veranderde. Mijn hersens waren gewoon ook echt anders. Ik was echt anders. Mijn empathie tegenover onze dochter was oneindig groot.

Nu kan ik natuurlijk beweren dat ik wellicht met kunstvoeding dezelfde ‘persoonlijkheidsverandering’ had doorgemaakt. Dat het moederschap me op zich zo heeft veranderd. Natuurlijk, voor een deel zal daar ook zeker waarheid in zitten. Maar na het lezen het onderzoek en de echt andere MRI-hersenscans van borstvoedende moeders, denk ik dat het geen toeval meer kan zijn. Borstvoeding heeft mij geholpen om alles vanuit het perspectief van mijn kind te zien. Meningen van andere deden er weinig meer toe. Ik keek naar mijn kind. Samen zijn we gegroeid, door borstvoeding verbonden.  

Reacties