Vaak Huilen Baby Mogelijk Voorbode van Migraine

Uit een studie van de University of California (UCSF) blijkt dat moeders die lijden aan migraine een twee keer zo grote kans hebben om een huilbaby te krijgen, dan moeders zonder migraine geschiedenis. Aangezien migraine een erfelijke aandoening is, suggereren de resultaten dat het vele huilen van deze baby’s, mogelijk al gezien kan worden als eerste symptoom van migraine.

Baby’s die veel huilen (vaak meer dan drie uur per dag) zonder aanwijsbare oorzaak, worden huilbaby’s of prikkelbare baby’s genoemd. ‘We kennen veel huilen zonder aanwijsbare oorzaak al heel lang, maar ondanks dit feit weet niemand nog steeds niet echt waarom deze baby’s zo vaak en lang huilen,’ geeft onderzoeker Amy Gelfand aan.

Gelfand en haar collega’s ondervroegen 154 nieuwe moeders toen hun baby’s twee maanden oud waren. Dit is de periode waarin vaak een ‘huilpiek’ wordt waargenomen. De moeders werden geïnterviewd over hun baby’s huilgedrag en eigen geschiedenis met migraine. De resultaten werden geanalyseerd om er zeker van te zijn dat hun baby’s inderdaad huilbaby’s waren.  Moeders die lijden aan migraine bleken 2,5 keer zo vaak kans te hebben op een huilbaby. In totaal had 29 procent van deze baby’s last van veel huilen. In vergelijking met 11 procent van de baby’s wiens moeders geen migraine hadden.

De wetenschappers geloven dat excessief huilen waarschijnlijk een vroege manifestatie van migraine is. Het vele huilen is mogelijk het eerste voorteken van migraine hoofdpijnen later in hun leven. Prikkelbare baby’s zijn waarschijnlijk gevoeliger voor stimulansen uit hun omgeving, net als mensen die migraine hebben. Ze hebben mogelijk meer moeite met de overgang na de geboorte, omdat de baby’s zich niet meer in de veilige, donkere en warme omgeving van de baarmoeder bevinden. De felle, koude en gehorige wereld overstimuleert mogelijk de prikkelbare baby’s.

Een vervolgstudie zal huilbaby’s gaan volgen in de eerste jaren van hun leven, om te kijken of ze inderdaad meer voortekenen van migraine ontwikkelen. ‘Als we begrijpen wat de oorzaak is van het vele huilen van deze baby’s, dan kunnen we hen wellicht helpen,’ geeft onderzoeker Amy Gelfand aan.Referentie
1. A. Gelfand, K. Thomas and P. Goadsby. 2012. Infant Colic is Associated with Maternal Migraine. 

Reacties