Verrijk Baby’s Zintuigen met Leuke Activiteiten

De wonderlijke wereld van zicht, horen, ruiken, proeven en voelen zijn voor alle baby’s geweldig om te ontdekken. Kinderen staan nog onbevangen in het leven, een prachtige periode om ze zintuigelijke belevenissen te geven.
 
Kijk!
Je baby’s zicht is nog niet volledig ontwikkeld. Het is dus nog niet gemakkelijk voor je baby om zich te focussen op één ding. Je kunt je baby helpen om kleuren, patronen, vormen, objecten en mensen onder de aandacht te brengen. Maak bijvoorbeeld een tekening van een appelboom: ‘Kijk naar die ronde, rode appel in de grote, groene boom!’. Of benoem tijdens een wandeling aan je baby wat je zelf opvalt aan kleurrijke patronen of vormen. Samen naar naar plaatjes in een boek kijken, is ook heel leerzaam en leuk zie:
http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/05/boeken-voor-babys.html
 
Hoor!
Baby’s hebben nog moeite met verschillende geluiden te herkennen. Je kunt je baby helpen om op een speelse manier geluiden te leren onderscheiden. Samen naar eenvoudige muziek en geluiden luisteren, kan je baby helpen bij zijn gehoor- en taalontwikkeling. Benoemen wat je hoort, bijvoorbeeld een trompet of een miauwende kat, maakt het extra interessant voor je baby.


Ruik!
Baby’s maken nog geen onderscheid tussen wat ‘lekker’ of ‘vies’ ruikt. Samen op ‘geur speurtocht’ gaan, is een geweldige manier om baby’s (en je eigen!) neus van alles te laten ervaren. Je kunt je baby bijvoorbeeld laten ruiken aan verschillende soorten bloemen, fruit en (eetbare) kruiden. Dit zal zeker zorgen voor groot plezier bij je baby!


Voel!
Geef je baby de kans om verschillende dingen aan te raken. Maak er een leuk spel van. Zorg voor verschillende voelsensaties, zoals bijvoorbeeld een zachte knuffel, een vochtig gemaakt (hydrofiel) doekje, gladde duplo steen etc. Zorg er wel voor dat je baby alles  veilig uitvoerig kan bekijken (en eventueel in de mond stoppen!).  
 
Proef!
Vanaf zes maanden is je baby toe aan het eten van vast voedsel. Experimenteren met diverse smaken, texturen en kleuren is een prachtige manier om de smaak horizon van je baby te verbreden. Als je baby een smaak niet meteen lekker vindt, dan is dit niet erg. Vaak moeten baby’s een smaak diverse keren proeven om het lekker te gaan vinden. Kijk ook eens naar een vorige blog over baby smoothies:
http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/04/smoothies-voor-babys.html

Reacties