Mogelijke Oorzaak Vitamine D Tekort Borstgevoede Baby’s

Borstgevoede baby’s hebben mogelijk een verhoogde kans op een vitamine D tekort. Maar komt dit doordat ze geen vitamine D supplement krijgen, of spelen er nog andere factoren mee? Is het wellicht mogelijk om hun vitamine D niveau op peil te houden zonder gebruik te maken van supplementen?

Een Amerikaanse studie bekeek het vitamine D niveau en zonlicht blootstelling van 120 gezonde, borstvoedende moeder-baby koppels. Ze werden het gehele eerste levensjaar gevolgd. De moeders kregen een vragenlijst waarin ze konden aangeven of ze vitamine D supplementen gebruikten en hoeveel blootstelling aan zonlicht ze kregen. Bij de moeders werd vier weken na de bevalling hun vitamine D niveau getest. De baby’s werden hier ook op getest met 4, 26 en 52 weken oud.

Minder dan 20% van de baby’s bleken een vitamine D supplement te krijgen. En blootstelling aan zonlicht was hoog (93%). Met 4 weken bleek 17% van moeders een vitamin D tekort te hebben. Bij 49% van de moeders was het vitamine D niveau niet geheel toereikend. In totaal bleek 18% van de baby’s een ernstig vitamine tekort te hebben en 77% een tekort.

Vitamine D tekort was aanwezig in de kraamtijd, zowel bij de moeder als bij de baby. Met 26 weken beschermde waarschijnlijk het lente seizoen de baby’s tegen een vitamine D tekort. Meer blootstelling aan zonlicht helpt de baby’s om hun vitamine D niveau op peil te houden. Op de leeftijd van 1 jaar, had nog maar 1 op de 8 baby’s een vitamine D tekort. Deze baby’s bleken te weinig aan de zon blootgesteld te worden.

Als blootstelling aan zonlicht weinig voorkomt of zelfs bijna helemaal niet, dan is een intensief vitamine D supplement bij borstvoedende moeders en baby’s nodig om hun vitamine D niveau omhoog te krijgen. Naast de mogelijkheid voor een vitamine D supplement, kunnen ouders ook kijken naar het verhogen van de blootstelling aan zonlicht om hun baby’s vitamine D niveau op peil te houden.Referentie
1. A. Dawodu, L. Zalla, J.G. Woo, P.M. Herbers, B.S. Davidson, J.E. Heubi and A.L. Morrow. 2012. Heightened attention to supplementation is needed to improve the vitamin D status of breastfeeding mothers and infants when sunshine exposure is restricted. Matern Child Nutr. 2012 Jun 19. doi: 10.1111/j.1740-8709.2012.00422.x.

Reacties