Angst Kan Bevalling Verlengen en Verzwaren

De meeste zwangere vrouwen voelen zich nerveus over de naderende bevalling. Dat is een normaal gegeven. Sommige vrouwen staan er echter zeer angstig tegenover. Uit Noors onderzoek is nu gebleken dat vrouwen met een (diepe) angst voor de bevalling, uiteindelijk langer blijken te doen over de geboorte van hun baby.

De wetenschappers ondervroegen 2200 zwangere vrouwen naar hun angst voor de bevalling. In totaal bleek 7,5 procent van hen keek enorm op te zien tegen de geboorte. De moeders die hadden aangegeven zonder angst de bevalling in te gaan, bleken relatief snel te bevallen. Gemiddeld duurde de geboorte bij vrouwen zonder angst 6 uur en drie kwartier.

De tijd werd pas gemeten als de bevallende vrouw 3 tot 4 cm ontsluiting had bereikt. Ook moesten er minimaal 3 weeën per 10 minuten volgen. Voor vrouwen met een (diepe) angst voor bevallen duurden deze periode gemiddeld 8 uur. De angstige vrouwen bleken ook vaker hulpmiddelen nodig te hebben om de bevalling goed te laten verlopen. Het aantal noodkeizersnedes was voor angstige vrouwen 11 procent, tegenover 7 procent voor de niet-angstige groep.

De onderzoekers geven aan dat hun resultaten laten zien dat een goede voorbereiding essentieel is voor de bevalling. De geboorte kan soepeler verlopen als er geen sprake is van bevallingsangst. Het kan de bevalling versnellen, verkleint de kans op vaginale ingrepen en op noodkeizersnedes. Referentie
1. S.S. Adams, M. Eberhard-Gran and A. Eskild. Fear of childbirth and duration of labour: a study of 2206 women with intended vaginal delivery. 2012. DOI: 10.1111/j.1471-0528.2012.03433.x

Reacties

  1. Bovenstaande bevestigt voor mij maar weer eens dat onze emoties en gedachten wel degelijk een effect hebben op de werkelijkheid. Self forfilling profecie? En dat terwijl het ook anders kan. Deze angsten zijn goed te behandelen met EFT (Emotional Freedom Techniques). Dit is een no-nonsense therapie-vorm die in snel tempo bekendheid krijgt vanwege de goede resultaten. Ik zou het iedere angstige zwangere willen aanraden. Ook voor bij moeilijk zwanger raken is EFT overigens effectief gebleken (niet zwanger worden zonder medische oorzaak).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toevoeging: zie www.eft-aalten.nl voor meer info.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten