Babyzwemmen Mogelijk Schadelijk voor Longen

Babyzwemmen is voor veel ouders een fijne manier om gezellig samen met hun baby actief bezig te zijn. Maar volgens onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven is babyzwemmen niet zo onschadelijk en plezierig voor de baby als het in eerste instantie lijkt.

Professor Alfred Bernard onderzocht 341 kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. In totaal hadden 41 van deze kinderen vroeger aan babyzwemmen gedaan. Zij bleken tweemaal zoveel last van astma te hebben dan de kinderen die niet hadden gezwommen als baby’s. Ook kwam bronchitis vaker voor bij de babyzwemmers. Er waren kinderen bij die zoveel longschade hadden, dat het vergelijkbaar was met de gevolgen van jarenlang roken.

Baby's en peuters die naar een zwembad gaan, hebben volgens de resultaten van dit onderzoek tweemaal zoveel kans om astma te krijgen als andere kinderen. De oorzaak zijn de chloordampen. Deze blijken zeer schadelijk voor longen in ontwikkeling. ‘We kunnen dus niet langer volhouden dat babyzwemmen gezond is,’ geeft professor Bernard aan. ‘De longletsels zijn te verklaren omdat de longen rond de leeftijd van zes à zeven maanden - de periode van de watergewenning voor baby's - in volle ontwikkeling zijn." De gezondsheidsraad van België raadt inmiddels af, onder andere naar aanleiding van dit onderzoek, om met kinderen onder de één jaar te gaan babyzwemmen.

Referentie
1. E. Veerman, M. Nickmilder and A. Bernard. 2006. Ecological association between childhood asthma and availability of indoor chlorinated swimming pools in Europe. Occupational and Environmental Medicine online, July 2006.

Reacties

 1. Klinkt serieus, alleen wat is de duur, frequentie en termijn dat de kinderen met last blootgesteld zijn aan het chloorwater? Zonder deze gegevens is het onduidelijk wanneer het echt gevaarlijk is. En hoe/wat te kiezen wat het zwemmen betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier kun je meer over het onderzoek lezen: http://oem.bmj.com/content/64/1/37.abstract

   Verwijderen
 2. Als je de kleine lekker in een zwembad in de tuin laat dan kan je het goed in de gaten houden. Ook hoef je dan niet chloor erbij te doen. Als je dan maar wel het water vaak ververst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hebben we het ook altijd zo gedaan. Badje in de tuin waarvan we het water zeer regelmatig deden verversen, dan is chloor niet nodig.

   Verwijderen

Een reactie posten