Borstvoedingsdoel Wordt Vaak Niet Behaald

Aanstaande moeders hebben vaak een doel rondom borstvoeding in hun hoofd zitten. Ze willen bijvoorbeeld minimaal zes maanden exclusief borstvoeding aan hun baby geven. Het behalen van dit doel wordt overigens ook door de WHO (World Health Organization) aangeraden. Uit een Amerikaans onderzoek is nu gebleken dat de borstvoedingsdoelen echter vaak niet worden behaald. De reden ligt volgens het onderzoek mogelijk mede bij het borstvoedingsbeleid van ziekenhuizen.  

Tussen 2005 en 2007 vulden 1457 vrouwen - met de intentie om exclusief borstvoeding te geven - één jaar lang iedere maand een vragenlijst in. Ze konden in de vragenlijst aangeven voor welke periode ze borstvoeding wilden gaan geven. Daarna konden ze invullen of ze hun doel hadden bereikt en wellicht langer borstvoeding hadden gegeven dan gepland. Of dat ze hun borstvoedingsdoel niet hadden behaald.

De onderzoekers keken naar de mogelijkheid of de zes babyvriendelijke pijlers voor ziekenhuizen invloed hierop hadden:
1. Baby’s krijgen borstvoeding binnen één uur na geboorte;
2. Ze krijgen alleen borstvoeding;
3. Ze mogen bij hun moeder op de kamer slapen;
4. Baby’s krijgen borstvoeding op verzoek;
5. Geen speen aangeboden;
6. Moeders ontvangen goede begeleiding bij het opstarten van de borstvoeding.

Meer dan 85% van alle vrouwen wilden minimaal drie maanden of meer exclusief borstvoeding geven. Uiteindelijk behaalden maar 32.4% van de moeders hun borstvoedingsdoel. Vrouwen die waren getrouwd en al één of meerdere kinderen hadden gekregen, bleken eerder hun doel rondom borstvoeding te bereiken. Moeders met overgewicht en rokende vrouwen hadden een kleinere kans te hebben om hun doel te halen. Het geven van borstvoeding binnen één  uur na geboorte en het krijgen van absoluut geen kunstvoeding of spenen, bleek ook bij te dragen aan het succesvol bereiken van borstvoedingsdoelen.

Twee derde van de moeders die van plan waren om voor een bepaalde periode exclusief borstvoeding te geven, bleken hun doelen niet te halen. Volgens de wetenschappers kan het meer babyvriendelijk maken van ziekenhuizen, vooral het geven van alleen moedermelk aan baby’s, moeders helpen om hun borstvoedingsdoelen wel te behalen.


Referentie
1. C.G. Perrine, K.S. Scanlon, R. Li, E. Odom  and L.M. Grummer - Strawn. 2012. Baby-Friendly Hospital Practices and Meeting Exclusive Breastfeeding Intention.
June 4, 2012, doi: 10.1542/peds.2011-3633.

Reacties