Borstvoedingsproblemen - Ervaring

Afgelopen woensdag hebben we het gehad over het mogelijke effect van borstmassage bij pijn aan de borsten tijdens het geven van borstvoeding (http://denieuwebaby.blogspot.it/2012/07/effect-van-borstmassage-bij.html). De conclusie van de onderzoekers was dat borstmassage kan worden ingezet bij het oplossen van borstvoedingsproblemen.

Onze dochter dronk meteen goed aan de borst. Vanaf het eerste moment pakte ze mijn tepel precies op de juiste manier vast. De eerste kraamdagen verliepen dan ook soepel. Vanaf de derde dag begon ik steeds meer pijn tijdens het voeden te krijgen. Mijn borsten waren behoorlijk opgezwollen. Ik had duidelijk last van stuwing. Ik voelde harde plekken in mijn borsten en deze waren erg pijnlijk om aan te raken.

Ik begon me ook licht grieperig te voelen en bij nader inzien zat ik waarschijnlijk dicht tegen een borstontsteking aan. Gelukkig is het zover niet gekomen. Ik masseerde de zere plekken meermaals per dag. Vooral als mijn dochter aan het drinken was, dan merkte ik goed dat de verstopte melkkanaaltjes meer doorstroom kregen. Het masseren was overigens, zeker in het begin, geen prettige ervaring. Ik merkte echter al snel veel verbetering. En dat maakte het masseren ook weer gemakkelijker en minder pijnlijk.

Bij onze zoon heb ik nauwelijk stuwing gehad, dus was masseren niet nodig. Maar anders had ik het zeker weer gedaan. De onderzoeksresultaten verbaasde me in ieder geval niet, borstmassage kan zeker helpen om pijnlijke borsten te verminderen.

Reacties