Effect van Borstmassage bij Borstvoedingsproblemen

Een Koreaanse studie heeft gekeken naar het mogelijke effect van borstmassage bij pijn aan de borsten tijdens het geven van borstvoeding. Ook onderzochten de wetenschappers of pasgeboren baby’s gemakkelijker konden drinken na een borstmassage. Tot slot keken ze naar de invloed op de hoeveelheid natrium in de moedermelk.

In totaal deden 60 net bevallen moeders die problemen ondervonden met borstvoeding mee aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd van alle vrouwen was 30 jaar oud. De ‘borstmassage groep’ bestond uit 44 vrouwen. Zij kregen twee keer een borstmassage van 30 minuten binnen 10 dagen na de geboorte van hun baby’s. De andere 16 vrouwen zaten in de controlegroep en kregen alleen de normale verzorging. De pijn aan de borst werd gemeten door het gebruiken van een pijnschaal en de hoeveelheid keren dat de baby’s zogen aan de borst. Moedermelk werd afgenomen om het natriumgehalte te controleren.


In vergelijking met de controlegroep bleken de vrouwen in de ‘borstmassage groep’ een significante vermindering van pijn in hun borsten te hebben. De pasgeborenen gingen steeds vaker drinken na de eerste en tweede massage en er was een vermindering in het natriumgehalte van de moedermelk na de eerste massage.

Borstmassage heeft mogelijk effect op het verminderen van pijn aan de borst, het afnemen van het natriumgehalte in de moedermelk en het verbeteren van de borstvoeding ervaring voor de baby. De conclusie van de onderzoekers is dat borstmassage kan worden ingezet bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Ze geven wel aan dat verder onderzoek nodig is om hun bevindingen te ondersteunen.

Referentie
1. S. Ahn, J. Kim and J. Cho. 2011. Effects of breast massage on breast pain, breast-milk sodium, and newborn suckling in early postpartum mothers. J Korean Acad Nurs. 2011 Aug;41(4):451-9. doi: 10.4040/jkan.2011.41.4.451.

Reacties