Geboren met Gevoel Voor Numeriek

Een wetenschappelijke studie toont aan dat baby’s al tussen de 4 en 5 maanden oud een gevoel voor getallen hebben. Ze kunnen al veranderingen in hoeveelheden van objecten aangeven. Baby's hebben mogelijk al een neurologische basis voor numeriek. Het is de eerste studie dat de mogelijke aanleg voor getallen bij baby's weergeeft.

Het nieuwe onderzoek toont met hersenscans aan dat baby’s al gevoelig zijn voor getallen en het identificeren van aantal objecten. Deze informatie werd door de hersens van de baby’s al via duidelijke hersenbanen verwerkt.
De wetenschappers bestudeerden de hersenactiviteit van de baby’s terwijl ze keken naar plaatjes van objecten. Het aantal en soort objecten veranderden tijdens het tonen van de afbeeldingen.  

De onderzoekers vonden dat de hersens van de baby’s zowel reageerden op de veranderingen van objecten als de verandering in hoeveelheden. Dit gebeurde wel in twee verschillende hersengebieden.
Volwassenen schakelen dezelfde hersengebieden in tijdens dergelijke activiteiten. De resultaten laten zien dat hele jonge kinderen al gevoelig zijn voor kleine veranderingen in aantallen. Dit betekent dat de hersens al vroeg in baby’s ontwikkeling de perceptie voor numeriek ontwikkelen.  


Referentie
1. V. Izard, G. Dehaene - Lambertz and S. Dehaene. 2008. Distinct cerebral pathways for object identity and number in human infants. PLoS Biol 6(2): e11. doi:10.1371/journal. pbio.0060011

Reacties